İlginç Bilgiler

Kulak Delirme İlk Nerede Ortaya Çıktı?


Mayıs 15, 2024 / 256 Görüntüleme / 0 Yorum

Bugün sizlerle günümüzde Tragus, Anti tragus, Helix (kıkırdak), Snug piercingi gibi birçok türü bulunan kulak delmenin tarihine göz atalım istedik. Hazırsanız başlayalım!

Kulak Delirmenin Çıkış Yeri Neresi?

Kulak delme, eski zamanlara dayanan uygulamanın kanıtlarıyla uzun ve zengin bir tarihe sahiptir. Eski Mısır'da hem erkekler hem de kadınlar zenginlik ve statü sembolü olarak küpe takarlardı. Genellikle altından yapılan küpeler, değerli taşlarla süslenir ve tüm sosyal sınıflardan insanlar tarafından kullanılırdı. Eski Mısırlılar ayrıca küpelerin iyileştirici güçleri olduğuna ve onları hastalıklardan koruduklarına inandıkları için sık sık takarlardı. Eski Mısır'daki bu küpeler için kulak delme uygulaması, kulak delmenin bilinen ilk kanıtı olarak kabul edilmektedir.

Eski Zamanlarda Kulak Delme Nedenleri

Eski zamanlarda, kulak delme genellikle sosyal statüyü belirtmenin bir yolu olarak kullanılmaktaydı. Örneğin, bazı kültürlerde, kulaktaki delik sayısı ve takılan küpelerin boyutu, bir kişinin toplum içindeki zenginliğini veya statüsünü göstermekteydi. Diğer kültürlerde, yetişkinliğe ulaşmak veya evlilik gibi önemli yaşam olaylarını işaretlemek için küpeler kullanılmaktaydı. Bunların yanı sıra bazı kültürlerde, bir kişinin mesleğini veya kabile üyeliğini belirtmek için de kulak delinerek küpe takılırdı. Bunun yanı sıra, Afrika ve Amerika'daki bazı kabileler, bir kişinin savaşçı veya avcı statüsünü belirtmek için de küpe kullanırlardı.

Antik Roma'da askerler, bir cesaret ve savaş işareti olarak küpeler takarlardı. Küpeler için kulak delme uygulaması Yerli Amerikalılar, Mayalar ve Aztekler arasında da bulunmaktaydı. Bu kültürlerde küpeler genellikle deniz kabuğu, kemik ve taş gibi malzemelerden yapılmış, sıklıkla dini ve törensel uygulamalarda kullanılmıştır.

Hindistan'da, kulak delme genç erkek ve kız çocukları için bir geçit töreni anlamına gelmekteydi. Ayrıca ruhsal aydınlanmaya ulaşmada yardımcı olduğuna inanılıyordu. Kulakları delmek aynı zamanda zenginlik tanrısı Kubera ile de ilişkilendirilmiştir.

Eski Maya kültüründe ise, kulak delmek ve küpe takmak seçkin sınıfın üyeleri tarafından yapılmaktaydı ve onların tanrılarla ve ruhani alemle olan bağlantılarını sembolize ettiğine inanılırdı.

Antik Yunanistan'da, kulak delmek ve küpe takmak bilgeliğin bir sembolü olarak kulaklarını babası Zeus tarafından deldirdiğine inanılan tanrıça Athena ile ilişkilendirilmişti. Genel olarak, kulak piercingleri, manevi alemle bağlantı kurmanın, koruma ve kutsama istemenin ve kişinin belirli bir tanrıya olan bağlılığını göstermenin bir yolu olarak görülmüştür.

Tüm bunların yanı sıra Eski Hıristiyanlıkta, bedensel sakatlama biçimi olarak görüldüğü için kulak delme hoş karşılanmıyordu.

Bazı akademisyenler yaptıkları araştırmalarda, kulaklardaki deliklerin doğurganlığın bir sembolü olarak kullanılması nedeniyle, kulak delmenin ve küpe takmanın bir kişinin evliliğe hazır olduğunu belirtmek için kullanıldığını öne sürmüşlerdir. Ayrıca küpelerin kötü ruhları kovmak ve kişiyi zarar görmekten korumak için kullanıldığına inanılmaktadır.

Orta Çağ'da kulak delmenin modası geçmişti ancak Rönesans döneminde yeniden popülerlik kazandı. Bu dönemde küpeler hem erkekler hem de kadınlar tarafından takılmaya başlandı ve genellikle altından yapılıp, değerli taşlarla süslenmişti. Rönesans döneminde küpeler genellikle zenginler tarafından takılmış, altın ve inci gibi değerli malzemelerden yapılmıştır. Ayrıca, seyahatlerinden egzotik küpeler getiren denizciler ve tüccarlar arasında da küpeler oldukça popülerdi.

20. Yüzyılda ise kulak delme, gençler ve yetişkinler arasında da popüler bir uygulama haline gelmiştir. İnsanlar küpe takmak için kulakların kıkırdak gibi birden çok parçasını delmeye başlamışlardır. Günümüzde kulak delme çok yaygın bir uygulamadır ve küpeler her yaştan ve cinsiyetten insan tarafından bir moda biçimi olarak takılmaktadır.

Genel olarak, kulak delme, eski uygarlıklara dayanan kulak delme kanıtı ile tarih boyunca popüler bir uygulama olmuştur. Küpeler moda, kültürel gelenek, kişisel ifade ve diğer birçok nedenden dolayı takılmıştır. Günümüzde kulak delme yaygın bir uygulamadır ve moda, kültürel gelenek ve kişisel ifade gibi çeşitli nedenlerle yapılır. Sterilize iğnenin ortaya çıkmasıyla, kulak delme işlemi çok daha güvenli ve genel halk için daha erişilebilir hale gelmiştir. 

Bir sonraki yazımıza kadar kendinize iyi bakın :)

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et