İlginç Bilgiler

2024 Hıdırellez Ritüeli - Hıdırellez Gecesi Neler Yapmalıyız?


Mayıs 05, 2024 / 435 Görüntüleme / 0 Yorum

Kışın son buluşunu ve baharın gelişini mücdelemek adına kutlanan Hıdırellez Bayramı bu sene 5 Mayıs'ta gerçekleşiyor. Hıdırellez'in en sevilen şeylerinden biri her sene yapılan ritüeli gerçekleştirmek. Hadi gelin hıdırellez nedir, ritüelde neler yapmalıyız göz atalım..

Hıdırellez Nedir?

Hıdırellez, Orta Asya'dan Anadolu'ya kadar geniş bir coğrafyada kutlanan geleneksel bir bahar ve bereket bayramıdır. İsmi, Hızır ve İlyas peygamberlerin isimlerinin birleşiminden gelmektedir. Her sene kutlanan Hıdırellez'in insanlara bereket getirdiği inanılır. 

Hıdırellez'de Yapılan Popüler Etkinlikler Nelerdir?

Hıdırellez günündeki kutlamalar ve ritüeller yöreden yöreye değişiklik göstermektedir. Hıdırellezde gerçekleşen popüler etkinlikler ağaıdaki gibidir:

#1 Dileklerin Yazılması ve Ateşe Verilmesi 

Hıdırellez gecesi, insanlar genellikle dileklerini kağıtlara yazarak bir gül ağacının dalına asarlar. Ertesi gün gül dalından ya da dibine gömülmüş toprağından çıkarılıp akan suya bırakılır. Böylelikle kağıttaki dileklerin gerçekleşeceğine inanılır. Gül ağacının tercih edilme nedeni frekansı en yüksek bitki olmasından kaynaklanır. 

#2 Bahar Temizliği ve Süslemeler

Hıdırellez öncesinde evler temizlenir, çiçeklerle, yeşilliklerle süslenir. Yeni bir dönemin başlangıcı olarak kabul edilen bu gün için hazırlıklar yapılır.

#3 Açık Hava Etkinlikleri

Hıdırellez, genellikle açık havada kutlanır. Piknikler, şenlikler, sokak gösterileri gibi birçok etkinlik organize edilir. Özellikle baharın güzelliklerinin yaşandığı piknik alanları tercih edilir.

#4 Dua ve İbadetler

Bazı yörelerde, özellikle Hızır ve İlyas peygamberlere dua edilir, ibadetler gerçekleştirilir.

#5 Özel Yemekler

Hıdırellez'e özgü yemekler hazırlanır. Bu yemekler genellikle baharın tazeliğini yansıtan sebzelerle yapılır.

Yukarıdakilere ek olarak o gün açık renk kıyafetler giymeniz önerilir. Aynı zamanda para kesenizin ağzını açık bırakmanız ve evde adaçayı, tütsü ya da defne yaprağı yakmanız da yapmanız önerilenler arasındadır. 

2024 Hıdırellez Dilek Ritüeli Nasıl Yapılır?

Temiz bir kağıda dileklerinizi yazın. Bunu yaparken dilekleriniz olmuş gibi yazmayı unutmayın. İçinizden nasıl geliyorsa, nasıl hayal ediyorsanız hayal ettiklerinizi resmedin. Nasıl çizeceğimi bilemiyorum diyenler istediklerini gazete ya da dergi kağıtlarından kesip yapıştırabilir. 

Bol bol seyahat etmek isteyenler, gitmek istediği ülkelerin adını tek tek yazın. Elinizde o ülkeden bir fotoğraf varsa onu da yapıştırabilirsiniz. 

Yazdıklarınız, çizdikleriniz tamamlandığında kağıdı 5 Mayıs akşamı duayla birlikte bir gül ağacının dalına asın ya da dibine gömün. Sabah olunca da onu alıp akan bir suya atın. 

Allah kabul etsin. 

Hıdırellez Duası

Hıdırellez gecesi aşağıdaki dua okunur: 

Bismillahirahmanirahim

"Bin bir adım bir adım, Allah bir adım adım, Kerim kerem Allah, Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah, La ilaha illallah muhammeden resullullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin hızır deryada erdim murada amin"

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et