İlginç Bilgiler

Türkiye'deki En Popüler 10 Batıl İnanç


Ocak 17, 2024 / 321 Görüntüleme / 0 Yorum

Selamlar, bugün Türkiye'nin en popüler batıl inançlar dünyasını ortaya çıkarmak için bir yolculuğa çıkacağız :)  

İstanbul'un hareketli pazarlarından Akdeniz'in sakin kıyılarına kadar Türkiye, gelenekler ve batıl inançlardan oluşan zengin bir dokuya sahiptir. Bu fırtınalı turda, Türk kültürünün dokusuna yerleşmiş en popüler 10 batıl inancı keşfedeceğiz. Asırlık bilgeliğin, ilginç alışkanlıkların ve belki de bir tutam büyülü düşüncenin hoş bir karışımına kendinizi hazırlayın. O halde kemerlerinizi bağlayın ve Türk batıl inançlarının büyüleyici dünyasına dalalım!

Türklerin En Çok Uyguladıkları 10 Batıl İnanç

#1 Nazar Boncuğu Takmak

Nazar boncuğu takmak nazarlardan korur.

Ah, kudretli Nazar Boncuğu! Kıskanç bakışlara karşı koruma sağlayan büyüleyici mavi beyaz tılsım ikonik nazar boncuğu ile başlıyoruz.  Türkiye'de evleri, iş yerlerini, hatta bebekleri süsleyen bu büyüleyici mavi beyaz tılsımları muhtemelen görmüşsünüzdür. Bu biblonun kıskanç izleyicilerin kötü niyetli bakışlarını savuşturduğuna inanılmaktadır. Efsaneye göre gözün delici parıltısı her türlü negatif enerjiyi etkisizleştirerek sizi zarar görmekten korumaktadır. Olumsuzluğu saptırmak ve titreşimlerinizi olumlu tutmak için VIP geçiş gibi!

#2 Çayı Saat Yönünün Tersine Karıştırmak

Çayı saat yönününde karıştırmak gerekir.

Çay Türkiye'de ciddi bir iştir! Ancak dikkatli olun, çayınızı saat yönünün tersine karıştırmanın sorun yaratacağına inanılmaktadır. O halde kaşıkları saat yönünde hareket ettirin dostlarım! Çayı saat yönünün tersine karıştırma eyleminin, pozitif enerjinin ve çayın doğal akışını bozduğu düşünülmektedir. Pek çok inanç sisteminde saat yönünün tersine hareket, kişinin yaşamı üzerinde olumsuz bir etki olarak görülebilecek geri alma, çözme veya tersine çevirme ile ilişkilendirilmektedir. Bu batıl inanç özellikle Türkiye'de yaygın olarak bilinse de diğer çay içen kültürlerde de benzer inanışlar mevcuttur. Örneğin Çin'in bazı bölgelerinde çayı saat yönünün tersine karıştırmak da kötü şans olarak kabul edilmektedir.

#3 Aynaların Çatlaması

Aynaların çatlaması kötü şans getirir. 

Ayna ayna söyle bana, benden şanssızı var mı bu dünyada? Türk batıl inancı, ayna kırıcılar için yedi yıl boyunca kötü şans öngörmektedir. İnanç muhtemelen aynaların büyülü nesneler olarak kabul edildiği antik Yunan ve Roma'dan kaynaklanmaktadır. 

Kişinin sadece fiziksel görünümünü değil aynı zamanda ruhunu da yansıttığı düşünülüyordu. Ayna kırmanın kişinin ruhunu paramparça edeceğine ve bunun talihsizliğe yol açacağına inanılıyordu. Yedi yıllık kötü şansın temel inancı tutarlı kalsa da batıl inanç bazı kültürlerde farklılık gösterebilmektedir. Örneğin, bazı kültürler ayna kırmanın bir talihsizlik dönemine yol açtığına inanırken, diğerleri bunun daha da ciddi sonuçlar doğurabileceğine inanmaktadır. Yedi yıllık süre tamamen keyfi olarak seçilmiş olabilir. Antik çağda yedi sayısı genellikle bütünlük ve mistik önemle ilişkilendirilirdi.

#4 İçerde Islık Çalmak

Kapalı alanda ıslık çalmak kötü ruhları musallat ettirir. 

Hiç şarkının ortasında yakalandığınız ve yaşlı bir akrabanızın sert bir bakışla sizi uyardığı oldu mu? Türkiye'de kapalı mekanlarda ıslık çalmanın maddi sıkıntılara davetiye çıkardığı düşünülmektedir.  Bu batıl inanca göre melodik bir ıslığın kapının önünde paranıza serenat yapacağı inancı var :) Türk batıl inancında, kapalı mekanda ıslık çalmanın, kişinin parasını veya finansal istikrarını "ıslıkla kaçırma" eylemini sembolize edebileceğine inanılmaktadır. Bunun yanı sıra özellikle kapalı alanlarda ıslık çalmak, istenmeyen ruhları çağırmak veya evin uyumunu bozmakla ilişkilendirilmiştir. 

#5 Kargalar ve Baykuşlar Görmek

Baykuşlar ve kargalar kötü şansın habercisidir. 

Tüylü şeytanlara dikkat edin! Türkiye'de karga ve baykuşlar kötü şansın habercisidir ve ötüşlerinin kötü şansın habercisi olduğu düşünülmektedir. Bu yüzden belki de gün batımından sonra kuş gözlemciliğinden uzak durmak en iyisidir. Kargalar genellikle ölüm, talihsizlik ve kötü şans hakkındaki batıl inançlarla ilişkilendirilmektedir. Baykuşlar ise gece alışkanlıkları ve kendine özgü çağrılarıyla, uzun zamandır gizemli ve bazen de önsezili yaratıklar olarak kabul edilmektedir. 

Birçok kültürde alametlerle veya ruh dünyasından gelen mesajlarla ilişkilendirilmektedir. Kargaların ve baykuşların kötü şans getirebileceği veya kehanetlerle ilişkilendirildiği yönündeki temel inanç tutarlı olsa da farklı kültürler arasında batıl inançlarda küçük farklılıklar olabilir. Bazı kültürler, özellikle geceleri bir baykuşun sesini duymanın yaklaşan bir talihsizliğin işareti olduğuna inanır.

#6 Tahtaya Vurmak

Uğursuzluktan korunmak için tahtaya vurulur. 

Uğursuzluktan korunmak için tahtaya vurma geleneği sadece Türkiye'ye özgü olmasa da bu ülkede de varlığını sürdürüyor. İster ahşap bir masa, ister kapı, hatta kafanız olsun, hızlı bir vuruş, kötü kaderin panzehridir :) 

Tahtaya vurmak bir kişinin olumsuz bir açıklama yaptıktan veya geleceğe dair bir olumsuzluk dile getirdikten sonra fiziksel olarak bir tahta parçasına hafifçe vurduğu yaygın bir batıl inançtır. Kötü şansı önlediğine inanılmaktadır. Bazı insanlar ahşabın sentetik bir malzeme değil, gerçek olması gerektiğine inanmaktadır.

#7 Kapının Üzerine At Nalı Asmak

Kapınızın üstüne at nalı asmak iyi şans getirir. 

Ah, at nalı! Kapınızın üstüne bir tane asmanın iyi şans getirdiğine ve kötü ruhları uzak tuttuğuna inanılmaktadır. Bu batıl inanç dünya çapında birçok kültür tarafından paylaşılmaktadır. 

At nalı batıl inancının, demirin doğaüstü güçlere karşı koruyucu özelliklere sahip olduğuna inanılan zamanlara dayanan eski kökleri vardır. At nalı bir tür "demir büyüsü" olarak görülüyordu ve evlerin ve sakinlerinin korunmasıyla ilişkilendiriliyordu. Geleneksel olarak, açık ucu yukarı bakacak şekilde bir kapının veya giriş yolunun üzerine bir at nalı asılır. Bunun at nalının pozitif enerjiyi toplamasına ve tutmasına olanak tanıdığına ve bu enerjinin dışarı yayılmasını önlediğine inanılmaktadır.

#8 Eşiğe Basmak

Türkiye'de bir eve girerken eşiğe basmaktan kaçınmak adettir. Bunu yapmanın kötü şans getireceğine inanılmaktadır. Bunun yerine, olumlu titreşimlerin akmasını sağlamak için üzerinden geçmelisiniz! Eşik, dış dünya ile evin iç kutsal alanı arasında bir geçiş alanı olarak görülmektedir. Doğrudan üzerine basmak, bu sınırın ihlali olarak görülmektedir ve potansiyel olarak negatif enerjinin veya etkilerin eve girmesine izin verir.

#9 Kara Kedi Görmek

Kara kedi görünce kendi saçınızı 3 kere çekmeniz gerekir. 

Kara kedileri çevreleyen batıl inanç muhtemelen eski kökenlere sahiptir. Kedilere, özellikle de siyah kedilere, tarih boyunca farklı kültürlerde hem saygı duyulmuş hem de korkulmuştur. Gece davranışları, gizemli doğaları ve cadılarla ilişkileri olumsuz itibarlarına katkıda bulunmuştur. 

Kara kedilerle ilgili en popüler batıl inanç ise gördüğünüzde saçınızı 3 kere çekmenizin gerekmesidir. Ne ilginç inanç ama, değil mi? 

#10 Makası Direkt Olarak Verme

Makası direkt elden almak veren kişiyle olan ilişkinize zarar verir. 

Makası vermekte acele etmeyin! Türkiye'de onları direkt elden ele vermek kişiyle ilişkinizi kestiğine inanılıyor. En iyisi onları yere bırakın ve kendilerinin almasına izin verin!

Size en ilginç gelen batıl inanç hangisi? Yorumlarda buluşalım! Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere… 

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et