Nerede Ne Yenir?

Amerikalılar Kahvaltıda Ne Yerler?


Nisan 27, 2023 / 1421 Görüntüleme / 0 Yorum

Cemal Süreya'nın da dediği gibi; yemek yemek üstüne ne düşünürsünüz bilmem ama kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı! Her ülkenin kendine has bir kahvaltı kültürü olduğunu hepimiz biliyoruz. Bugün dünyanın dört bir yanından enfes kahvaltı türleri olan ülkelerden biri olan Amerika'dan bahsedeceğiz. Sizce Amerikalılar kahvaltıda ne yer? Hazırsanız bu soruya cevap aramaya başlayalım!

Bir gece uykusundan sonra vücudun hareket etmesi için yakıta ihtiyacı vardır. Kahvaltı, metabolizmayı hızlandırmak ve vücudun gün boyunca düzgün çalışmasına yardımcı olmak için gereken enerjiyi sağlar. Bundan dolayı günün en önemli öğünü olarak anılmaktadır. Yapılan araştırmalarda da kahvaltının hafıza, dikkat ve konsantrasyon dahil olmak üzere bilişsel işlevi geliştirdiği kanıtlanmıştır. Bunun yanı sıra kahvaltı yapan bireylerin, kahvaltıyı atlayanlara kıyasla fazla kilolu veya obez olma ihtimalinin daha düşük olduğu bilinmektedir. Ruh halini iyileştirmesinden bahsetmiyoruz bile! Kahvaltının ruh halini iyileştirdiği ve stres seviyelerini azalttığı da bilinen bir gerçek. 

Tüm bunlara bakınca kahvaltı için zaman ayırmanız ve güne iyi başlamanıza yardımcı olabilecek besleyici gıdaları tercih etmeniz oldukça önemli. Kahvaltının öneminden kısaca bahsettiğimize göre artık Amerikalıların kahvaltıda ne yediğine göz atabiliriz! 

Klasik Amerikan Kahvaltısı Nasıl Olur?

#1 Tahıl

Tahıl

Kahvaltı bölgesel ve kültürel farklılıklara, kişisel tercihlere ve diyet kısıtlamalarına göre büyük ölçüde değişmektedir. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en yaygın kahvaltılık yiyeceklerden biri tahıldır. Tipik olarak mısır, buğday veya pirinç gibi tahıllardan yapılmaktadır. Genellikle de sütle servis edilmektedir. Birçok Amerikalı, ek lezzet ve beslenme için tahıllarına meyve, fındık veya yoğurt da ekler. Popüler markalar arasında Cheerios, Froot Loops ve Special K yer almaktadır. 

#2 Yumurta

Yumurta

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bir diğer popüler kahvaltılık yiyecek yumurtadır. Yumurtalar, haşlama veya yağda kızartma gibi çeşitli şekillerde hazırlanabilir. Ayrıca pastırma, sosis veya tost ile servis edilebilirler. Pek çok Amerikalı, yumurtaların peynir, sebze ve et gibi çeşitli malzemelerle çırpılmasıyla yapılan omletlere kahvaltılarında mutlaka yer vermektedirler. 

#3 Tost

Amerikan Tostu

Tost, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bir başka temel kahvaltılıktır. Genel olarak dilimlenmiş ve gevrek olana kadar kızartılmış ekmekten yapılmaktadır. Tost genellikle tereyağı, reçel, yumurta, pastırma veya sosis ile servis edilmektedir.

#4 Krep ve Waffle

Waffle

Krep ve waffle da Amerika Birleşik Devletleri'nde popüler kahvaltı yiyecekleridir. Krep hepimizin bildiği şekilde un, yumurta, süt ve şekerin bir hamur haline getirilmesi ile yapılmaktadır. Wafflelar da benzer bir hamur kullanılarak yapılır ancak onlara belirgin bir ızgara benzeri desen veren bir waffle demirinde pişirilir.

Krep

#5 Bagel

Amerikan Bagels

Krem peynirli bagellar, Amerika Birleşik Devletleri'nde başka bir yaygın kahvaltı türüdür. Hatta en popüleridir diyebiliriz. 

Bagel, fırınlanmadan önce halka şekli verilen ve kaynatılan bir ekmek türüdür. Genellikle krem ​​​​peynir, füme somon veya diğer iştah açıcı sürülebilir malzemelerle birlikte tüketilmektedir. Özellikle turist olarak New York'a gidecekseniz bu enfes bagellardan mutlaka denemenizi tavsiye ederiz. 

#6 Smoothies

Smoothies

Son olarak, smoothies ve shakeler Amerika Birleşik Devletleri'nde büyüyen bir trend halindedir. Bu içecekler, besleyici ve canlandırıcı bir kahvaltı seçeneği oluşturmak için meyveler, sebzeler, yoğurt ve diğer malzemelerin karıştırılmasıyla yapılmaktadır.

Genel olarak baktığımızda Amerika Birleşik Devletleri'nde kahvaltı, aralarından seçim yapabileceğiniz yiyecek ve içeceklerle ülkenin kendisi kadar çeşitlidir! İster mısır gevreği, yumurta, krep veya smoothie tercih edin, iştahınızı tatmin edecek ve gününüze enerji katacak bir kahvaltı seçeneği mutlaka vardır. Peki, siz kahvaltıda neler tüketiyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle :)

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et