Nerede Ne Yenir?

GELENEKSEL EN İYİ 10 FRANSIZ YEMEĞİ


Eylül 27, 2021 / 68084 Görüntüleme / 0 Yorum

 Konu yemek olunca herkesin bildiği üzere Fransız yemekleri dünyaca ünlüdür ve Fransızların çok lezzetli (bazen garip de olabilen) bir çok yiyeceği bulunmaktadır. Fransızlar dışarıda yemek yemeyi sever, bu yüzden her yerde bistrolar, barlar, sokak kafeleri ve restoranlarla karşılaşırsınız. 

Peki Fransa'nın geleneksel yemekleri nelerdir? Bu yazımızda sizlere geleneksel olarak bilinen 10 Fransız yemeğini paylaşacağız. Bir sonraki Fransa ziyaretinizde ne sipariş verebileceğiniz hakkında şimdiden fikir edinin! 

 Küçük bir lezzet turu yapmaya hazır olun:) 

GELENEKSEL EN İYİ 10 FRANSIZ YEMEĞİ

  1. Soupe à l'oignon
  2. Bouillabaisse
  3. Boeuf bourguignon
  4. Escargots
  5. Ratatouille
  6. Baba au Rhum
  7. Éclair
  8. Tarte Tatin
  9. Crêpes
  10. Macaron

Bunlardan bazıları çoktan tanıdık geldi bile size. Yemeklerde neler kullanılıyor,  hep birlikte bakalım :) 

FRANSIZ YEMEKLERİ HAKKINDA GENEL BİLGİ

1. Soupe à l'oignon

Bu, soğan ve dana etin suyundan yapılan, geleneksel bir Fransız çorbasıdır. Çorba tabanı genellikle (kızarmış) ekmek dilimleri ("kruva" veya "kruton") ile doldurulur ve üzerinde eritilmiş peynirle servis edilir. 

Tarihi Roma dönemine kadar uzanan soğan çorbası o zamanlar bir köylü yemeği idi, ancak şimdiki versiyonu 18. yüzyıldan kalmadır. Çorbanın eşsiz lezzeti, yavaş pişirme işlemi sırasında genellikle Brandy veya Sherry eklenen soğanların karamelize edilmesinden gelir. 

Kış günleri Fransa'ya gidenler için içinizi ısıtan yöresel bir yemek denemek isteyenlere mükemmel fırsat! 

2. Bouillabaisse

Bouillabaisse (Balık Güveci)

Bouillabaisse yemeği, Fransa'nın Marsilya liman kentinden çıkan geleneksel bir Provençal balık güvecidir.

Geleneksel bouillabaisse, kırmızı akrep balığı (bir tür kaya balığı), fener balığı, yabani ot, kırlangıç, deniz tavuğu, mezgit, kefal, yılan balığı, çipura gibi Akdeniz balıklarını içerir. 

Balık çeşitliliğinin yanı sıra, güvecin asıl tadını veren birkaç malzeme daha vardır. Bunlar: çiçekli safran, tatlı ve anasonlu rezene ve ince bir portakal kabuğu rendesi. Portakal kabuğu, bouillabaisse'de önemli, ince bir lezzet sağlar.

3. Boeuf bourguignon

Boeuf Bourguignon (Sığır Burginyon)

Boeuf bourguignon veya Sığır Burginyon Fransa'nın Burgonya bölgesine ait şarap ile pişirilmiş bir et yemeğidir. Şarabın aromaları sığır etini besler ve diğer malzemeleri güzel bir şekilde tamamlayarak yahniyi zengin ve yoğun lezzetli hale getirir. Birçok tarifte farklı malzemeler bulabilirsiniz. Genellikle soğan, havuç, patates veya domuz kıyması eklenmesi önerilir. 

Sığır bourguignon'un kökeni, Orta Çağ'dan gelmektedir. Ancak tarif,  şeflerin kralı Auguste Escoffier'in malzemelerini ve yöntemini yayınladığı 1903 yılına kadar Fransız restoranlarına ulaşmamıştır. 

4. Escargots

Escargot (Pişmiş salyangoz)

Escargot veya pişmiş salyangoz, genellikle başlangıç olarak servis edilen, sevilen bir Fransız lezzetidir. Hazırlanmadan önce salyangozlar temizlenir, kabuklarından çıkarılır ve genellikle sarımsaklı tereyağı, tavuk suyu veya şarapla pişirilir. Yumuşak dokuları ve temiz, odunsu tatları, özellikle otlu tereyağı ile güzel bir şekilde eşleşir - sarımsak, kekik ve maydanoz en yaygın seçeneklerdir.

5. Ratatouille
 

Ratatoille 

Animasyon filmini izleyemen kaldı mı bilmiyorum ama ordan da anlaşılacağı gibi Ratatoille Fransızların popüler yemeklerinden biridir. Nice meşeli bir yemek olan Ratatoille aslında bildiğimiz haşlanmış bir sebze yemeğidir. 

Eskiden köylü yemeği olarak pilavın, makarnanın yanında yenirmiş ya da ekmek banılırmış, ama daha sonra Fransa'da iyi restoranlarda tariflere bir kaç küçük ekleme yapılarak servis edilmeye başlanmış. 

Ratatouille, soğan, sarımsak, domates ve baharatların zeytinyağında yumuşayana veya hafif kızarana kadar pişirilmesiyle oluşur ve kekik ve maydonozla tamamlanır. Lezzetli bir vejetaryen yemeğidir. 

6. Baba au Rhum

Baba au Rhum (Rom Baba)

Rom baba olarak da bilinen bu küçük mayalı hamur sünger kekleri, kuru üzüm veya kuş üzümü ile doldurulur, halka kalıpta pişirilir ve roma batırılır. Pastanın ortasındaki delik pastacı kreması, taze meyve veya krem ​​şanti ile doldurulur.

İsmi hiç Fransız ismine benzemiyor değil mi? O zaman ismi nerden gelmiş, ona da değinelim. Aslında 2 türlü hikayesi var. 

İlk hikaye pastanın adının bir masal kahramından geldiğidir. Kral Binbir Gece Masalları'nı okurken yediği Gugelhuph'un üzerine içki döküyor ve ta daaa yeni bir tatlı oluşuyor. Tatlıya da Binbir Gece Masalları'nın karekterlerinden biri olan Ali Baba ismini veriyor. 

İkinci hikaye ise rom likörlü pastanın yaratıcısının Polonya Kralı Stanislaus'un pastacısından geldiği söyleniyor. Baba au Rhum'un kökenleri, Polonya ve Ukrayna'da hala bulunabilen bir mayalı kek olan babka'dan geldiği inanılır. 

7. Éclair

Éclair (Ekler)

Éclair, yumurta açısından zengin bir hamur olan choux pastasından yapılan dikdörtgen bir Fransız pastasıdır. Genel olarak, içi vanilyalı krema ile doldurulur ve çikolata kaplıdır. Fakat birçok Éclair yapan yer, kahve, meyve dolgusu, kestane püresi vb. farklı malzemeler de kullanıyor. 

İsmi ise çabucak yenip bittiği için fransızca ve "şimşek çakması" anlamına gelen  éclair'den gelmektedir. 

8. Tarte Tatin

Tarte Tatin

Tarte Tatin, Fransa'nın bir diğer geleneksel lezzetlerinden biridir ve meyvelerin şeker ve tereyağı ile karamelize edilmesiyle oluşur. İçeriğinde en çok kullanılan meyveler, elma veya portakal dilimleridir.

İsmi, onu icat eden ve otellerinde imza yemeği olarak servis eden hiç evlenmemiş Tatin kız kardeşlerden gelmiştir.

9. Crêpes

Crêpes (Krep)

Krep kelimesi, "kıvrılmış" veya "kıvırcık" anlamına gelen Latince "crispus" veya "crispa" kelimesinden türemiştir. Fransa'nın kuzeybatı bölgesinden, Fransızca'da Brittany - “Bretagne” olarak bilinen bölgeden gelir. Tatlı veya tuzlu yapılabilen, reçel veya Nutella'dan jambon ve peynirden deniz ürünlerine kadar çeşitli dolgularla tipik olarak yuvarlanmış veya katlanmış ultra ince bir gözlemedir. 

Fransa'nın bu bölgesi, yağmurlu havaya sahip olmasıyla bilinir ve onları sıcak tutmak için elma şarabı (cider) için de popüler hale getirir. Brittany'de krepler genellikle cider ile servis edilir.

10. Macarons

Macarons

Fransız tatlılarından en popüler olan macaronlarla yazmızı sonlandırıyoruz. Acıbadem kurabiyesi de diyebileceğimiz bu minikk kurabiyeler  yumurta akı, pudra şekeri, toz şeker, badem unu ve gıda boyası ile yapılan tatlı beze bazlı bir şekerlemedir. Macaron ilk olarak  Rönesans döneminde kraliçe Catherine de Medici'nin İtalyan şefi tarafından Fransa'da tanıtıldığına inanılmaktadır.

Umarım ‘Geleneksel en iyi 10 Fransız Yemeği’ yazımızdan keyif almışsınızdır. Bir sonraki Fransa ziyaretinizde bu tatlardan denemek isteyenlere şimdiden Bon Appétit!

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et