Nerede Ne Yenir?

Üsküp-Ohrid-Tetova Yeme İçme Rehberi | Makedonya’da Balkan Yemekleri Tadımı


Nisan 19, 2022 / 15933 Görüntüleme / 0 Yorum

Balkan Yemekleri tadabileceğiniz en güzel yerlerden biri olan Makedonya'nın incilerinden Üsküp-Ohrid-Tetova için hazırladığımız Yeme İçme Rehberi yazısıyla herkese merhabalar! 

Balkan ülkeleri diyince akla genelde şu soru geliyor. Yemek kültürleri bize benziyor mu acaba? Spesifik olarak Makedonya'dan bahsetmek gerekirse kendinizi hem yabancı bir ülkede hem de evinizde hissedebileceğiniz garip bir ülke burası. Yemek kültürleri de bir nevi bize benziyor diyebiliriz. Biz gelmişken herşeyi deneyelim dedik, ama biraz aşırıya kaçıp ülkenin yarısını yemiş olabiliriz, gittiğinizde bulamayabilirsiniz Makedonya’yı yani :) 

İşin şakası bir yana gitmeden önce neler deneyebiliriz diye inceledik. Listelerden görüp denediklerimiz:

  • Börek (Onların tabiriyle Burek)
  • Üsküp Köftesi
  • Kuru Fasulye
  • Tirileçe
  • Kaymaçina
  • Mekitsa
  • Alabalık Çorbası
  • Sarı rakı (Rakija)
  • Shopska Salad
  • Ajvar

Hepsinden memnun kaldık mıııı, yoksa beğenmediklerimiz de var mıydı? Hepsi yazının devamında :) 

Yeme İçme | Makedonya’da Ne Yenir? Ne İçilir?

Üsküp Yeme İçme Rehberi

#1 Burek

Burek

Üsküp’te havaalanından iner inmez arabamızı kiraladık ve merkezin yolunu tuttuk. Otele gitmeden önce bir börek yemeden olmaz dedik ve arabamızı Türk Çarşısı’na park ettik. 

Ramazan ayında gittiğimiz için saat 9 olmasına rağmen çoğu yer kapalıydı. İlk bulduğumuz yere, Burek’e attık kendimizi. Ramazanda çok çeşit bulundurmuyorlarmış. Biz de dedik bize ne varsa onu ver abi:)

Buranın börekleri lezzetli, fakat bir o kadar da yağlıydı. Tat bize göre orta iyiydi. Midesinde problem olanlar dikkat etmeli yağdan dolayı. 

Fiyat: 1 porsiyon börek 40 den., 1 ayran 15 den. 

Üsküp'ün ünlü börekleri

#2 Teteks

Teteks

Üsküp sokaklarında dolaşırken sokak ortalarında bulabileceğiniz meşhur hamburgerci. Biz tavsiye üzerine denedik. Menü olarak sipariş veriyorsunuz ve 1 menünün içerisinde hamburger ve içecek var. Patates yok mu diye üzülmeyin. Patatesi hamburgerin içine koyuyorlar. Üzerine koydukları sos hemen üzerinize dökülebiliyor (hele benim gibi sakarsanız :)) Dikkat! 

Et ve tavuk olacak şekilde birkaç tane hamburger menüsü bulunmakta. Biz klasik hamburger menüyü denedik. Tat olarak bize göre ortalama seviyelerde.

Fiyat: 1 klasik hamburger menü - 195 den. 

Teteks'in hamburgeri

#3 Old City House

Old City House'ta akşam yemeğimiz (ajvar orta-aşağıdaki kırmızı meze)

Üsküp'ü ziyaret ediyorsanız mutlaka Old City House'da bir akşam yemeği yiyin! Burası lezzetli yemekler yiyebileceğiniz ve aynı zamanda eğlenebileceğiniz çok güzel bir yer. Özellikle Old House Pot (içinde dana eti, mantar, üzerinde peynir var), Shopska Salad (peynirli mevsim salatası), Ajvar (acuka gibi) denemelisiniz. İçecek olarak Makedon birası söylerseniz yumuşak bir bira, yemekle güzel gidiyor. 

Mekanda gecenin ilerleyen vakitlerinde canlı müzik de bulunuyor. Eğer müzik yapanların videolarını çekerseniz çok hoşlarına gidiyor :) 

Fiyat: 4 kişi ana yemek, meze ve içeceklerle toplam 2730 den. 

Old House Pot
Müthiş ızgara sebzeler
Old House'ta denediğimiz Makedon Birası

#4 Restaurant Canyon Matka

Restaurant Canyon Matka

Üsküp'te mutlaka gitmeniz gereken yerlerden biri de Matka Kanyonu. İnanılmaz bir doğası ve manzarası var. E tabii buraya kadar gelmişken manzaraya karşı keyif yapmadan gitmek de olmaz. Restaurant Canyon Matka kanyonda turunuzu attıktan sonra uğrayıp kahvenizi, içkinizi içebileceğiniz ya da acıktıysanız yemeğinizi yiyebileceğiniz nezih, tatlı bir mekan. 

Fiyat olarak biraz pahalı olsa da manzaraya değer :) (1 içecek seçiminize göre ortalama 150-250 den. arası)

Matka Kanyonu'na karşı içeceğinizin keyfini sürebilirsiniz :) 

#5 Kosmos Kebabchilnica

Kosmos Kebabchilnica

Türk Mahallesi’nde denediğimiz yiyecekler arasında kuru fasulye ve Üsküp köftesi de vardı. Özellikle Üsküp köftesini denememiz için Kosmos ve Destan inanılmaz öneriliyordu. Biz Kosmos'ta karar kıldık ve hiç pişman olmadık :) Kuru fasulyenin de köftenin de tatları çok iyiydi. Kesinlikle tavsiye ediyoruz. Köftenin tadı İnegöl köfteden hallice, yani İnegöl köfte seven Üsküp köftesini de sever diye düşünüyoruz. 

 Fiyat: Tavche Gravche (Kuru fasulye): 140 den., Shopska Salad: 150 den., Üsküp köfte: 220 den. 

Üsküp'ün meşhur köftesi ve kuru fasulyesi

#6 Ohrid Slatkarnica

E hep yemek, hep yemek. Biraz da tatlı deneyelim diyerek yerlilere sorduk. Bize Kosmos'a çok yakın olan Ohrid Slatkarnica'yı önerdiler. Dedik ‘Birer tirileçe ve kaymaçina yemez miyiz tatlı kısss?’ Keşke demeseydik. 

Kaymaçina inanılmaz yumurta yumurta kokuyordu. Hiçbirimiz yiyemedik. Fiyatı 100 den., Tirileçe de ortalama bir tada sahipti. Fiyat: 100 den. 

Ohrid Slatkarnica | Kaymaçina ve Tirileçe

#7 Skopski Merak

Skopski Merak

Skopski Merak hava güzelse dışarısında oturabileceğiniz, çok güzel bir restoran. Çorbası mükemmel, mutlaka denemelisiniz! Şaşlığı sert ve büyük dilimli, yemesi biraz zor. Ajvarlı ve peynirli bruschettası da baya lezzetliydi. Sarı rakı denemek isteyenler için doğru bir yer seçeneği. Rakıyı likör bardağında getiriyorlar. Tadı nasıl derseniz bir an kolonya içiyorum zannettim. O derece sert bir alkol :) 

Fiyat olarak restoran oldukça pahalı: 4 kişi ana yemek, meze ve içeceklerle toplam 4200 den. 

Skopski Merak'taki akşam yemeğimiz
İnanılmaz lezzetli çorbamız
Şaşlık
Peynirli bruschetta
Sarı rakı (Rakija)

#8 Мекиците од Стража

Üsküp-Ohrid arası pişi (mekitsa) yiyebileceğiniz yer

Ohrid-Üsküp yolları arasında denediğimiz pişisi ile ünlü cafe. Havaalanına Ohrid'ten geçiyorsanız kesinlikle buraya uğramalısınız. Pişileri oldukça büyük, lezzetli ve doyurucu. Nutellalı cheesecake anlatılmaz, yaşanır cinsten.  

Fiyat: Mekitsa (pişi): 40 den., nutellalı cheesecake: 90 den.

Pişilerimiz ve nutellalı cheesecakelerimiz
Mekitsa yerken biz

Tetova ve Ohrid Yeme İçme Rehberi

#1 Tetova|Punto Verde

Punto Verde
Punto Verde - içeri mekan

Üsküp'ten Ohrid'e geçerken Tetova'ya uğradıysanız bir şeyler atıştırmak için Punto Verde'ye uğrayabilirsiniz. Punto Verde, iç mekânı inanılmaz tatlı bir İtalyan Restoranı. Burada pizzanın sosu turşuluk acı biber eşliğinde pizzayla birlikte geliyor. Pizzayı yemeden önce salçalı sosu sürüp öyle yiyorsunuz. Pizzaların tatları harikaydı. 

Fiyat: Margherita pizza: 320 den., Biftekli pizza: 510 den. 

Pizzalarımız
Pizza sosu ayrı geliyor

#2 Ohrid|Belvedere Restaurant

Belvedere Restaurant
Belvedere Restaurant - iç mekan

Ohrid'e gelenler genellikle akşam yemeği için göl kenarını tercih ediyorlar. Belvedere restaurant, göle çok yakın, merkezi bir yerde. Restorana girdiğiniz zaman antika eşyalar sizi karşılıyor. Ahşap, samimi bir restoran. Deniz ürünleri yemekleri başarılı. 

Gecenin ilerleyen vakitlerinde çoğu yerde olduğu gibi burada da canlı müzik başlıyor. Şunu da söylemeden geçemeyeceğim, Makedonya'ya geldiğimizden beri restoranlarda şarkı söyleyip müzik aleti çalanların hepsi yaşlı amcalardı ve aralarında hiç genç ya da kadın yoktu. Sektöre yenilik getirmek isteyen genç arkadaşlarıma sesleniyorum. Türkiye bir mühendis daha kaybedip, Makedonya bir restoran müzisyeni kazanabilir :P (Asgari ücreti bize göre Makedonya'da daha düşük ve market fiyatları bizim zamlı hali, bu yüzden çok mantıklı olur mu bu, bilemedim) 

Fiyat: 4 kişi ana yemek, meze ve içeceklerle toplam 2500 den.

Sıcak ve soğuk başlangıç tabaklarımız
Bol malzemeli deniz mahsüllü makarnamız

#3 Ohrid|Cun Restaurant

Göl kenarında konumlanmış Cun Restaurant

Ohrid'teki ve Makedonya'daki son günümüzde kahvaltı için Cun Restaurant'ı tercih ettik. İyi ki de öyle yapmışız. Burası göl manzaralı, şık bir restoran. Çalışanlar kahvaltı seçimimizde yardımcı oldular ve içerdeki çoğu ürünün organik olduğunu söylediler. 

Ohrid'in alabalık çorbası meşhurmuş. Gitmeden onu da denemek adına balık çorbası söyledik. Sabah sabah balık yiyemeyenlerimiz et çorbası söyledi. İkisi de EFSANEydi. Hava soğuk olduğu için sıcak sıcak çok güzel geldi ve malzemeyi bol kullandıkları için oldukça doyurucuydu. Kahvaltı tabağı olarak Fried Bread dedikleri yumurtalı ekmek tercih ettik. Çorba da söyleyecekseniz yumurtalı ekmekleri ortaya söyleyebilirsiniz. Yeterli oluyor. 

Fiyat: Çorbalar: 150-170 den., Fried Bread: 190 den. 

Et çorbası

 

Alabalık çorbası
Kahaltı için yumurtalı ekmeklerimiz

Üsküp-Ohrid-Tetova Yeme İçme Rehberi yazımızın sonuna geldik. Biz genellikle tavsiye edilenler üzerinden gittik. Sizin denediğiniz ve memnun kaldığınız başka restoranlar varsa yorumlara bekliyoruz :) 

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et