Nerede Ne Yenir?

Asla Hayır Diyemeyeceğiniz 11 Rus Tatlısı


Mart 20, 2023 / 5544 Görüntüleme / 0 Yorum

Mutfak dünyasının gözbebeklerinden biri olan geleneksel rus tatlıları, Rus kültüründe uzun bir geçmişe sahiptir. Gerek çeşit fazlalığıyla, gerek renkliliğiyle yıllarca deneyenlerin gönüllerine taht kurmuştur. Napolyon Kekinden tutun lor peynirli krep olarak da geçen syrnikiye kadar birçok tatlı çeşidinin sizi şimdiden acıktıracağına eminiz. Hazırsanız başlayalım lezzet turuna! :) 

Popüler Rus Tatlıları

Rusya tarafına gidiyorsanız sizin için hazırladığımız Rus tatlıları listemizi elinizin altında bulundurduğunuzdan emin olun :)

  1. Medovik (Ballı Rus Pastası)
  2. Ptichye Moloko (Kuş Sütü) Çikolata Kaplı Sütlü Sufle
  3. Pechenye Yabloki (Fırında Pişmiş Elma)
  4. Tort Praga (Praga Pastası)
  5. Syrniki (Lor Peynirli Krep)
  6. Tort Napolyon (Napolyon Keki)
  7. Tort Pavlova (Pavlova Pastası)
  8. Pashalnii Kulichi (Paskalya Pastası)
  9. Chak-Chak (Mini Donuts)
  10. Pastila
  11. Zefir

Rus Tatlıları: Daha Önce Böylesini Yemediniz!

#1 Medovik (Ballı Rus Pastası)

Medovik

Bu tatlı yolculuğumuza altın rengiyle göz kamaştıran bir Rus tatlısı ile başlıyoruz. Medovik 19. yüzyılda Rus İmparatoru I. İskender'in sarayında ortaya çıkmış bir tatlıdır. I. İskender'in eşi Elizaveta Alekseyevna baldan nefret ederdi. Saray mutfağında bal hiçbir şekilde kullanılmazdı. Yeni işe alınan bir aşçı, Elizaveta Alekseyevna'yı şaşırtmak istiyordu ve bu pastayı yaptı. Elizaveta pastayı bitirene kadar içerisinde bal olduğundan haberi yoktu ve pastaya hayran kaldı.  Tepkiden korkan aşçı, pastanın yedi katındaki balın varlığından bahsetmedi. O günden sonra her yemekten sonra bu tatlı, masaları süslemeye başladı.

Pastanın ana bileşenler ekşi krema, süt ve baldır. Pastanın pek çok çeşidi olabilmektedir. Fakat bu pastaya kalıcı lezzetini ve dokusunu veren baldır. Tercihe göre pastanın katları arasında muhallebi de kullanılabilmektedir.

#2 Ptichye Moloko (Kuş Sütü) Çikolata Kaplı Sütlü Sufle

Ptichye Moloko 

Rus mutfağının en bilinen lezzetlerinden biri Rafaello olarak da anılan bu tatlı, kuş sütü anlamına gelmektedir. Tam olarak çikolata kaplı sütlü sufle olan Rus tatlısı, tek lokmalık parçalar halinde yenmek üzere dikdörtgen şekillerde de kesilebilen, süt bazlı yumuşak bir tatlıdır.

Sovyet bakanının 1967'de Çekoslovakya'ya yaptığı bir ziyaret sırasında bu tatlıdan etkilenmesi ile Rus şekerleme fabrikalarına bu tatlıyı yapmalarını emretmiştir. Ne yazık ki, tarif açıklanmadığı için, Ptichye Moloko 1978'de Rus raflarına çıkmadan önce yıllarca uğraşılmıştır. Temel olarak hafif, ince ve tatlı bir sütle ıslatılmış kek ile ekşi krema dolgusu olan bu tadı mutlaka denemelisiniz! 

#3 Pechenye Yabloki (Fırında Pişmiş Elma)

Pechenye Yabloki

Ruslar, fırında hafifçe pişen elma kokusu olmadan Noel'in Noel olmadığını iddia ediyor! Fırında pişmiş elmalar, Rus tatlıları arasında en basit ve en iç ısıtan tatlılarındandır. Genel olarak tarçın kullanılarak pişirilen bu tatlı, bal, badem ezmesi veya vanilyalı dondurma gibi diğer tatlı malzemeleri eklenerek servis edilmektedir.

Çekirdekleri çıkarılan elmalar, iç kısımlarına tarçın serpilerek 40 dakika önceden ısıtılan fırına verilmektedir. Pechenye Yabloki en iyi fırından çıkar çıkmaz sıcakken yenir.

#4 Tort Praga (Prag Pastası)

Tort Praga

Çikolata ile kaplanmış süngerimsi katmanlardan oluşan zengin ve hoş bir çikolatalı pasta Prag Pastası! Okurken bile ağzınızın sulandığına eminim. Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag, nasıl olur da bir Rus tatlısının ismi olur diye düşünüyor olabilirsiniz. Bu lezzetli tatlı, Çekoslovakya'da okurken Prag'a aşık olan Rus Vladimir Guralnik tarafından yapılmıştır. Bundan dolayı pastanın adı da Prag pastası olarak anılmaya başlanmıştır.

#5 Syrniki (Lor Peynirli Krep)

Syrniki

Syrniki, ince dokusu ve hafifliği ile bilinmektedir. Bunun yanı sıra tatlı ve tuzlunun dengesiyle de gönülleri fethetmektedir. Eski zamanlarda tüketilmeyen sütlerin çöpe atılmaması için birçok kişi süte, un ve lor peyniri ekleyerek krepler yapmışlardır. Böylelikle yayılan Syrniki, Rus halkının damak zevklerine uyan bir tatlı konumuna gelerek her yerde yapılmaya ve satılmaya başlanmıştır.

Süt, yumurta, un, lor peyniri, şeker ve tuz kullanılarak yapılan bu krepler, bal, yoğurt veya reçel ile servis edilmektedir.

#6 Tort Napolyon (Napolyon Keki)

Tort Napolyon

Tüm Avrupa'da popüler olan Rus tatlısı, ince milföy tabakalarından ve lezzetli kremadan oluşan bir pasta türüdür. İlk olarak bin katman anlamına gelen mille feuille adlı tatlı, Napoléon Bonaparte'ın Polonya'nın başarısız işgaline karşı kazandığı zaferden sonra Rusya'ya getirilmiştir. Medovik gibi, basit malzemelerden yapılmaktır. Ancak ortaya çıkan yumuşak, kremsi dokular ve hafif tadı ile büyüleyici bir lezzettir.

#7 Tort Pavlova (Pavlova Pastası)

Tort Pavlova

Pavlova, bezeye benzeyen tabanı ve kremsi merkezi ile kabarık bir Rus tatlısıdır. Ünlü balerin Anna Matveevna Pavlova'nın onuruna yapıldığını söylenen tatlı şu an Rusya’nın en çok tüketilen tatlılarından biridir.

#8 Pashalnii Kulichi (Paskalya Pastası)

Pashalnii Kulichi

Paskalya için Cuma günü hazırlanan geleneksel bir Rus tatlısıdır. Kuru üzümle pişirilen ve tatlı krema ve çikolata parçacıklarıyla süslenen bir nevi tatlı ekmektir. Pashalnii Kulichi, Ruslar için çok kutsaldır. Bundan dolayı tüm ev halkı birlikte kaliteli zaman geçirerek onu pişirmektedir.

#9 Chak-Chak (Mini Donuts)

Chak-Chak

Rusya'nın Tataristan bölgesinde oldukça popüler olan Chak-Chak, lezzetli bir kızarmış ballı ve bademli kektir. Bu Rus tatlısının ana bileşenlerinden biri şüphesiz kaliteli bir baldır. Önceden, gelenek olarak özel günlerde yani sadece şenliklerde ve kutlamalarda servis edilen bu tatlı günümüzde her an her yerde bulunabilmektedir. 

#10 Pastila

Pastila

Geleneksel Rus tatlılarından biri olan Pastila, küçük kareler halinde preslenen meyve ezmesi anlamına gelmektedir. Orijinal tarifinde ekşi Rus elmaları fırına verilir ve 1 saat boyunca pişirilir. Fırında yumuşayan elmalar püre haline getirilerek soğumaya bırakılır. Soğuyan elma püresine şeker, bal ve yumurta akı eklenir. Hazırlanan bu püre tekrar fırına verilerek pişirilir ve katmanlar halinde hazırlanarak servis edilir.

#11 Zefir

Zefir

Zefir'in tarihinin Antik Yunanistan'a veya Roma İmparatorluğu'na kadar uzandığı düşünülmektedir. Fakat günümüzde yediğimiz Zefir, 15. yüzyılda birkaç şekerlemecinin Rus Pastila’sını denemeye karar vermesiyle ortaya çıkmıştır. Zefir, yaygın olarak vanilya, çilek veya çikolata kaplı olmak üzere birçok farklı aromayla yapılmaktadır.

Rus tatlıları zengin ve doyurucu olmasıyla herkes için ağız sulandıran bir lezzettir. Bu tatlıların çoğu, çeşitli katmanlara ve dokulara sarılmış zengin, kremsi tatlardan oluşmaktadır. Bundan dolayı da oldukça hafiftir. İster Rusya'da seyahat ediyor olun, ister kendi mutfağınıza biraz Rus havası estirmek istiyor olun, bu tatlıları mutlaka denemelisiniz.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere, hoşça kalın!

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et