Nerede Ne Yenir?

Avusturya’nın En Lezzetli 14 Yemeği


Aralık 08, 2023 / 299 Görüntüleme / 0 Yorum

Orta Avrupa ülkesi olan ve 9 eyaletten oluşan Avusturya'nın lezzetlerini tanımaya hazır mısınız? Göz alıcı manzaraları, modern ve tarihi şehirleri ile herkesi büyüleyen Avusturya'nın yemeklerini tabii ki görmezden gelemeyiz. Bugün sizlerle Avusturya’nın en lezzetli 15 yemeği hakkında konuşacağız. Haydi başlayalım :)

Avusturya’nın Birbirinden Lezzetli 14 Yemeği

Listemizde hangi yemekler varmış? Gelin öncelikle bu yemekleri sıralayalım.

  1. Wiener Schnitzel
  2. Tafelspitz
  3. Kaiserschmarrn
  4. Reindling
  5. Leberknödel
  6. Knödel
  7. Kaspressknödel
  8. Backhendl
  9. Rindfleisch
  10. Gulasc
  11. Käsekrainer
  12. Frittatensuppe
  13. Kartoffelsuppe
  14. Erbsensuppe
  15. Kasnocken

Bu eşsiz yemekleri tek tek inceleme vakti :) 

Avusturya'nın Popüler İlk 15 Yemeği

#1 Wiener Schnitzel

Wiener Schnitzel

Wiener Schnitzel, düz bir şekilde dövülerek un, yumurta ve ekmek kırıntılarına bulanan ve ardından tereyağı veya sıvı yağ ile bir tavada kızartılan, ince dana dilimlerinden yapılan geleneksel bir Avusturya yemeğidir. Şnitzelin dışı altın rengi/kahverengi ve çıtır, içi ise yumuşak ve sulu kalmalıdır.

Genellikle İsveç kirazı, kızılcık reçeli, patates salatası veya limon dilimi ile servis edilmektedir. Şnitzel bir tavada sıvı yağ ve geleneksel olarak odun ateşinde pişirilmektedir.

#2 Tafelspitz

Tafelspitz

Tafelspitz, haşlanmış sığır etinden, genel olarak ineğin kuyruğundan veya bacağından yapılan geleneksel bir Avusturya yemeğidir. Sığır eti, havuç, soğan ve kereviz gibi kök sebzelerden ve çeşitli bitki ve baharatlardan yapılan et suyunda yavaş yavaş pişirilen lezzetli bir yemektir. Tafelspitz, Avusturya'da genellikle bir incelik olarak kabul edilmektedir. Bundan dolayı arkadaşlarla paylaşılması gereken özel bir yemektir.

Yemek genel olarak yeşil salata, frenk soğanı, ekşi krema ve yaban turpu gibi çeşitli banmalık soslar ile servis edilmektedir.

#3 Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn, geleneksel olarak tavada servis edilen ve un, yumurta, şeker ve süt hamurundan yapılan tatlı ve kabarık gözleme benzeri Avusturya yemeğidir. Hamur sıcak bir tavaya dökülerek, kızarana kadar pişirilmektedir. Ardından iki çatalla küçük parçalara bölünerek kenarları çıtır çıtır olana kadar biraz daha pişirilmektedir. Genel olarak pudra şekeri serpilerek, elma veya erik gibi ılık meyve kompostosu ile servis edilmektedir.

Kaiserschmarrn, Tirol bölgesinden gelmektedir ve Avusturya'da popüler bir yemektir. Genellikle soğuk bir kış günü için mükemmel, rahatlatıcı ve doyurucu bir ikram olarak kabul edilmektedir.

#4 Reindling

Reindling

Reindling, tereyağı, yumurta, şeker, kuru üzüm ve limon kabuğu rendesi gibi malzemeleri içeren zengin bir hamurdan yapılan geleneksel bir tatlı maya ekmeğidir. Hamur yuvarlak bir somun haline getirilmekte olup, ardından Reindling form adı verilen özel bir dairesel fırın tepsisine yerleştirilmektedir. Pişirdikten sonra tereyağı ve şeker karışımı ekmeğin üzerine sürülmektedir. Bu işlem ekmeğe kahverengi ve hafif gevrek bir kabuk oluşturmaktadır.

Reindling geleneksel olarak sıcak olarak servis edilir. Genellikle bir fincan kahve veya çay ile tüketilmektedir. 

#5 Leberknödel

Leberknödel

Leberknödel, öğütülmüş karaciğer ve undan yapılan, yumurta, soğan ve çeşnilerle karıştırılan, ardından lezzetli bir et suyunda kaynatılan geleneksel bir Avusturya yemeğidir. Köfte genellikle büyük toplar halinde oluşturulmakta ve daha sonra yavaşça bir tencereye kaynar su veya et suyuna bırakılmaktadır. Yaklaşık 15-20 dakika kadar pişirilmektedir. Köfte daha sonra tencereden çıkarılarak sosla servis edilir. Genellikle soğan, havuç ve yeşil fasulye gibi sotelenmiş veya kavrulmuş sebzelerin yanında servis edilmektedir. 

#6 Knödel

Knödel

Knödel, un, yumurta ve galeta unu karışımından yapılan ve bazen patates, irmik veya kıyma gibi diğer malzemelerle karıştırılan büyük köftelerden yapılan geleneksel bir Avusturya yemeğidir. Hamur tipik olarak büyük toplar haline getirilmektedir. Daha sonra su veya et suyunda kaynatılmaktadır. Genellikle sos veya güveç ile eşleştirilmektedir.

#7 Kaspressknödel

Kaspressknödel

Kaspressknödel, un, irmik ve peynir karışımından yapılmaktadır. Yumurta, süt, bazen soğan ve baharatlar gibi diğer malzemelerle karıştırılan küçük köftelerden yapılan geleneksel bir Avusturya yemeğidir. Hamur küçük toplar halinde oluşturularak, tereyağı veya sıvı yağda kızartılmaktadır. Garnitür olarak veya ana yemek olarak servis edilmektedir. Genellikle sos, mantar veya et sosu gibi bir sos ile eşleştirilirler. Sıcak olarak servis edilen yemek, frenk soğanı, maydanoz veya peynir ile de süslenmektedir.

#8 Backhendl

Backhendl

Backhendl, kahverengi ve çıtır çıtır olana kadar derin yağda kızartılmış, marine edilmiş ve panelenmiş tavuktan yapılan geleneksel bir Avusturya yemeğidir. Tavuk genel olarak yağ, limon suyu, sarımsak, maydanoz, kekik ve kırmızı biber gibi çeşitli otlar ve baharatlar karışımında marine edilmektedir. Marine edilmiş tavuk yağda kızartılmadan önce un, yumurta ve galeta ununa bulanmaktadır.

Backhendl genellikle patates kızartması, kavrulmuş patates, yeşil salata ve sarımsak gibi çeşitli daldırma sosları ile servis edilmektedir. Avusturya'da popüler ve geleneksel bir yemek olarak kabul edilir, genellikle restoranlarda ve evlerde ana yemek olarak tüketilmektedir.

#9 Rindfleisch

Rindfleisch

Rindfleisch, Avusturya'da tipik olarak sığır filetosu, but veya bonfile gibi sığır kesimlerinden yapılan geleneksel ve popüler bir yemektir. Sığır eti genellikle bir tavada tereyağı veya sıvı yağ ile kızartılır, ardından istenen seviyeye kadar pişirilir. Fakat et, tereyağı veya sıvı yağ ile sıcak tavada kızartılmadan önce genellikle tuz ve karabiber ile tatlandırılmaktadır. Sığır eti pişirildikten sonra dilimlenir ve bir tabağa konur. Genelde patates püresi, sebzeler veya sos gibi çeşitli yan yemekler ile servis edilmektedir.

Rindfleisch, Avusturya'da geleneksel ve popüler bir yemek olarak kabul edilmektedir. Genellikle restoranlarda ve evlerde ana yemek olarak yenir, ayrıca bir incelik olarak kabul edilir, iyi bir kırmızı şarapla eşleştirilmektedir.

#10 Gulasch

Gulasch

Gulaş olarak da bilinen Gulasch, Avusturya'da soğan, havuç ve kırmızı biber gibi sebzelerle lezzetli domates bazlı bir et suyunda pişirilen, sığır veya domuz etinden yapılan geleneksel bir yemektir. Avusturya'da Gulasch’ın geleneksel tarifi sığır eti, soğan, kırmızı biber, sarımsak, kimyon tohumu, patates ve mercanköşkten yapılmaktadır. Sığır eti küçük küpler halinde kesilir ve bir tencerede tereyağı veya sıvı yağ ile kızartılır. Daha sonra soğan ve kırmızı biber eklenir. Karışım soğanlar yarı saydam olana kadar pişirilir. Sonrasında ise et suyu, patates, kimyon, sarımsak ve mercanköşk eklenir. Et yumuşayıncaya kadar birkaç saat kaynatılır.

Gulasch genellikle ekmek ile servis edilmektedir ve kıyılmış maydanoz ile süslenmektedir.

#11 Frittatensuppe

Frittatensuppe

Frittatensuppe krepler ile yapılan geleneksel Avusturya çorbasıdır. Krepler genellikle un, yumurta ve sütle yapılmaktadır. Çorbaya eklenmeden önce ise ince şeritler halinde kesilmektedir. Çorba genel olarak berrak bir et suyuyla yapılır ve frenk soğanı veya maydanozla tatlandırılır. 

Frittatensupp genellikle başlangıç yemeği olarak servis edilmektedir.

#12 Kartoffelsuppe

Kartoffelsuppe

Kartoffelsuppe, Avusturya'nın geleneksel bir kremalı patates çorbasıdır. Çorba patates, pırasa, havuç, kereviz, soğan ve genellikle bir çeşit krema ile yapılmaktadır. Patatesler soyularak küp küp doğranır ve yumuşayana kadar pişirilir. Sonrasında sebzeler tereyağında sotelenerek patatesler ile birlikte tencereye eklenir. Et suyunda sebzeler yumuşayana kadar çorba pişirilir. Genellikle başlangıç yemeği olarak servis edilmektedir.

#13 Erbsensuppe

Erbsensuppe

Geleneksel bir bezelye çorbası olan Erbsensuppe, bezelye, jambon, havuç, kereviz ve soğan ile yapılmaktadır. Bezelyeler; jambon, sebze, defne yaprağı, kekik ve maydanoz gibi bazı baharatlarla pişirilmeden önce bir gece önceden ıslatılır. Çorba daha sonra bezelye yumuşayana ve sebzeler tamamen pişene kadar pişirilir.

Erbsensuppe hafif bir yemek olarak kabul edilmektedir ve genellikle başlangıç ​​yemeği olarak servis edilmektedir. Bazı bölgelerde içinde zengin olarak bulunan sebzelerden dolayı doyurucu bir ana yemek olarak da servis edilebilmektedir.

#14 Kasnocken

Kasnocken

Kasnocken, Avusturya'nın en sevilen tuzlu yemeklerinden biridir. Genellikle Alpler bölgesinde popüler olan bu yemek, Avusturya'da restoranlarda ve evlerde sıklıkla yapılır. Kasnocken, evde yapması oldukça kolay ve lezzetli bir yemektir. 

Kasnocken yapmak oldukça kolaydır. İlk olarak, büyük bir tencereye su konulur ve kaynatılır. Daha sonra hamur malzemeleri bir kapta karıştırılır ve sulu bir hamur elde edilir. Bu hamur daha sonra, kasnocken için özel olarak tasarlanmış bir spätzle aparatı kullanılarak tencereye eklenir. Kasnocken, kaynar suda pişirilir ve daha sonra süzülerek kenara alınır. Kızarmış soğanlar ve peynir, kasnocken ile birleştirilerek servis edilir.

Kasnocken genellikle ana yemek olarak servis edilir. Ancak, bazı restoranlarda ve evlerde, Kasnocken'in ara sıcak olarak da servis edilebilir. Bu durum, yemeğin miktarına ve kişilerin yeme alışkanlıklarına bağlı olarak değişmektedir. Kasnocken, sıcak, doyurucu ve lezzetli bir yemek olduğu için ara sıcak olarak da servis edildiğinde tatmin edici bir seçenek olabilir. Ancak, genellikle ana yemek olarak servis edilmesi daha yaygındır.   

Tatlı bir yolculuğu daha geride bırakıyoruz. Avusturya’nın En Lezzetli 15 yemeği adlı yazımızı umarız beğenmişsinizdir. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere :)

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et