Nerede Ne Yenir?

Azerbaycan Mutfağından En Lezzetli 12 Yemek


Mart 03, 2023 / 3942 Görüntüleme / 0 Yorum

Yine diyet bozduran nerede ne yenir serimizle karşınızdayız! Bugünkü durağımız Azerbaycan mutfağı. Azerbaycan yemek kültürü aslında bizim bir tık aşina olduğumuz bir mutfak olduğu için kendinizi hazır hissediyorsanız hemen Azerbaycan mutfağına doğru yolculuğumuza başlayalım :)

En İyi 12 Azerbaycan Yemeği

Detaylara geçmeden önce yemekleri sıralayacak olursak;

  1. Yarpaq Dolması
  2. Plov (Azerbaycan Pilavı)
  3. Qutab
  4. Dovga
  5. Buryan
  6. Lüle Kebabı
  7. Piti
  8. Düşbere
  9. Levengi
  10. 3 Bacı Dolması
  11. Badımcan
  12. Şaşlık

Şimdi detaylara bakmaya hazırız :)

Popüler Azerbaycan Yemekleri Hakkında Genel Bilgiler

#1 Yarpaq Dolması

Yarpaq Dolması

İlk sıramızda yer alan yemeğimiz; Dolma! Yaprak dolması olarak bilinen dolma, genellikle dana veya kuzu eti kıyması, maydanoz, dereotu, nane gibi otlar ve baharatlardan oluşan ve pirinç karışımı ile doldurulmuş üzüm yaprakları ile yapılmaktadır.

Geleneksel bir Azerbaycan yemeği olan yaprak dolması, bir tencerede et suyu veya su ile yumuşayana kadar pişirilmektedir. Dolma genellikle garnitür olarak servis edilmektedir ancak ana yemek olarak da sunulabilmektedir. Azerbaycan’ın geleneksel yemekleri arasında yer alıyor alsa da Kafkasya, Orta Doğu, Yunanistan ve İran gibi ülkelerde de çeşitleri bulunmaktadır.  Bazı çeşitlerinde, et ve pilav ile birlikte doldurulan domates, soğan ve biber gibi sebzeleri de içermektedir.

#2 Plov (Azerbaycan Pilavı)

Plov

Plov, Özbekistan, Türkmenistan ve Kazakistan gibi Kafkasya ve Orta Asya'daki diğer ülkelerde de popüler olan geleneksel bir Azerbaycan yemeğidir. Uzun taneli pirinç, genellikle kuzu veya dana eti, soğan ve çeşitli baharatlarla yapılan bir pilav türüdür. Geniş bir tencerede önce etler kavrularak sonrasında soğan ve baharatlar ilave edilmektedir. Daha sonra pirinç eklenerek yumuşayana ve kabarık olana kadar bir et suyunda pişirilmektedir. Tarif, bölgeye ve aşçı tercihine göre değişebilmektedir. Bazı bölgelerde tavuk, balık gibi farklı et türleri ve kayısı, fındık gibi meyveler de ekleyebilmektedir.

Plov tipik olarak nohut, kuru üzüm, havuç ve kızarmış soğan gibi çeşitli garnitürlerle servis edilmektedir. Çok sevilen bir yemektir ve genellikle düğün, bayram gibi özel günlerde ikram edilmektedir.

#3 Qutab

Qutab

Qutab, tuzlu gözleme benzeri geleneksel bir Azerbaycan yemeğidir. Un, su ve yoğurttan oluşan hamurdan yapılmaktadır. Genellikle kıyma, soğan, maydanoz ve dereotu gibi otlar karışımı ile bir iç harç hazırlanmaktadır. Hamur ince bir daire şeklinde açılmaktadır, ortasına hazırlanan bu harç yerleştirilerek sonrasında kenarlar katlanarak kapatılmaktadır. Qutab daha sonra bir tavada hamur çıtır çıtır ve altın rengi/ kahverengi olana kadar pişirilmektedir.

Qutab genellikle ana yemek olarak, yoğurt bazlı bir sos veya ekşi krema ile birlikte servis edilmektedir.

#4 Dovga

Dovğa

En iyi 10 Azerbaycan yemeği arasında yer alan Dovga bir diğer adıyla yoğurt çorbası, yoğurdun otlar, tahıllar ve bazen et veya sebzeler karışımı ile karıştırılmasıyla yapılmaktadır. Sonrasında ise pirinç, arpa veya irmik gibi çeşitli tahıllar eklenerek çorba pişirilmektedir. Dovga genellikle ana yemek olarak yenmektedir ve genellikle sıcak olarak servis edilmektedir. Ayrıca otlar, kuruyemişler, kuru meyveler ve bazen bir parça ekşi krema ile süslenebilmektedir.

#5 Buryan

Buryan

Kuzunun toprakta bir çukurda pişirilmesiyle yapılan geleneksel bir Azerbaycan yemeği olan Buryan, ana yemek olarak servis edilmektedir. Buryan yapımında, çukur kazılarak sıcak kömürlerle kaplanmaktadır. Daha sonra kuzu kömürlerin üzerine yerleştirilerek toprak veya kil ile kaplanmaktadır. Et yumuşak ve lezzetli olana kadar birkaç saat yavaş yavaş pişirilmektedir. Bu yöntem, etin eşit şekilde pişirilmesini sağlamaktadır. Bunun yanı sıra kullanılan toprak veya kil, ısıyı ve buharı içeride tutmaya yardımcı olarak yumuşak ve lezzetli bir et sağlamaktadır.

#6 Lüle Kebabı

Lüle Kebabı

Kebap, genellikle kuzu, dana eti veya tavuk olmak üzere et parçalarının şişlerde ızgara veya kızartılmasıyla yapılan geleneksel bir Azerbaycan yemeğidir. Et, kimyon, kırmızı biber ve kişniş gibi baharat ve ot karışımında marine edildikten sonra sıcak kömürlerde veya açık ateşte ızgara yapılmaktadır.

Azerbaycan kebabı popüler bir yemektir ve genellikle ana yemek olarak servis edilmektedir. Azerbaycan genelinde pek çok restoran ve sokak satıcısında bulunmaktadır. Bunun yanı sıra kebap sadece etle sınırlı olmayıp balık ve sebzeler de ızgara yapılarak kebap olarak servis edilebilmektedir.

#7 Piti

Piti

Piti, Şeki şehrine özgü bir yemektir. İçinde kuzu eti bulunan pitinin farklı tadı içine konan domates, erik kurusu, patates, nohut ve baharatlardan gelmektedir. Özel güveçte pişirilen pitinin doğru pişirme süresi en az 7-8 saattir. 

#8 Düşbere

Düşbere

Azerbaycan mutfağından düşbere yemeği özellikle soğuk kış aylarında tercih edilir. yufkalar küçük küçük kesilir ve içine dana ya da kuzu eti konularak yapılır. Sarımsak ve sirke ile de tatlandırılır. 

#9 Levengi

Levengi

Lenkeran şehrinin en meşhur yemeklerinden biri olan levengi yemeği tercihe göre balık ya da tavukla yapılır. Öncelikle öğütülmüş ceviz, salça, soğan ve erik ya da nar ekşisi karışımı hazırlanır, balık veya tavuğun içi bu karışımla doldurulur ve tandırda veya fırında pişirilir.

#10 3 Bacı Dolması

3 Bacı Dolması

İsmi çok değişik, değil mi? Nahçıvan bölgesinde özellikle 3 bacı olarak anılan domates, biber ve patlıcan dolması aslında bizim çok bildiğimiz bir tat. Bizlerin yaptığı gibi kıymalı iç harcını hazırlıyorsunuz ve tencere ya da tavada kapağı kapalı bir şekilde pişiriyorsunuz. Sarımsaklı ya da sade yoğurtla da afiyetle yiyorsunuz. 

#11 Badımcan

Badımcan

Badımcan ya da diğer bir adıyla patlıcan yemeği, patlıcanla yapılan geleneksel bir Azerbaycan yemeğidir. Patlıcan dilimlerinin yumuşayana kadar yağda sotelenmesi ve ardından çeşitli baharatlar ve bitkilerle tatlandırılmasıyla yapılan bir yemek türüdür. Evde kolayca yapılabilen sağlıklı ve lezzetli bir yemektir.  Genellikle vejetaryen olanlar tarafından en çok tüketilen ana yemektir.

#12 Şaşlık

Şaşlık

Şaşlık, sıcak kömürlerin üzerinde şiş ve ızgara olan, tipik olarak kuzu veya sığır eti olmak üzere marine edilmiş etle yapılan geleneksel bir Azerbaycan yemeğidir. Et genellikle otlar, baharatlar ve yoğurt karışımında marine edilmektedir. "Şaşlık" adı, Türkçe "şiş" anlamına gelen "şaş" ve küçültme eki olan "lik" kelimesinden gelir. Et genellikle küpler halinde veya bazen uzun şeritler halinde kesilmektedir ve ardından şişe geçirilerek ızgarada pişirilmektedir.

Nar ekşisi, domates ve soğan turşusu veya yoğurt ve ot turşusu gibi farklı tatlar vermek için farklı sos türleri ile servis edilebilmektedir.

Azerbaycan'nın en meşhur yemeklerinden bahsettiğimiz yazımızın sonuna geldik. Bir sonraki ‘Nerede Ne Yenir’ serimizde görüşmek üzere :)

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et