Nerede Ne Yenir?

En Meşhur 10 Portekiz Tatlısı


Ocak 10, 2023 / 3266 Görüntüleme / 0 Yorum

Portekiz'i ziyaretiniz sırasında diyetinizi unutun, çünkü Portekiz tatlıları size diyetinizi bozduracak türden! Bugün size biraz Portekiz tatlılarından bahsedeceğiz. Tatlı bir yolculuğa hazırsanız ve kahvenizi hazırladıysanız başlayabiliriz :) 

Portekiz Tatlıları ve Tarihi

Portekizliler tatlıları ve hamur işlerini severler. O kadar seviyorlar ki tatlılarını adeta bir sanata dönüştürüyorlar! Tüm şehir, kasaba ve köylerin, ülkenin ve bölgenin geleneksel tatlılarını satan kendi fırınları ve pastaneleri bulunmaktadır. Pastaneye gitmek, kahve eşliğinde tatlı bir şeyler yemek kültürlerinin bir parçasıdır.

Portekiz şekerleme tarihi, 15. yüzyılda manastırlarda başlamıştır. Başlangıçta, rahibeler tatlıları tatlandırmak için bal kullanmışlardır. Ancak Keşif Çağı'nın başlamasıyla birlikte, çoğunlukla Brezilya’dan gelen kolonilerden şeker elde edilebilir hale gelmiştir. Zamanla dini toplulukların dağılmasıyla bazı tarifler kayboldu; ancak birçok tatlı, nesilden nesle geçerek günümüze kadar ulaşmıştır. 

Popüler Portekiz Tatlıları

En popüler Portekiz tatlılarını şöyle bir sıralarsak;

  • Pastel de Nata
  • Pão de Ló
  • Pastel de Tentúgal
  • Pão de Deus
  • Bolo de Arroz
  • Sericaia
  • Jesuítas
  • Queijada
  • Formigos
  • Bolo de Mel

Şimdi de gelin detaylarına hep birlikte bakalım!

Portekiz Tatlıları Hakkında Genel Bilgiler

#1 Pastel de Nata

Pastel de nata

Pastel de nata en popüler Portekiz tatlısıdır ve uluslararası olarak en çok bilinen tatlılardan biridir. Bu ünlü tatlı, lezzetli olduğu kadar da basittir. Yumurta kreması ile doldurulmuş ve daha sonra fırında pişirilmiş mini çıtır bir turtadır. Genellikle üzerine tarçın veya pudra şekeri serpilerek servis edilmektedir. Bu tatlı genel olarak espresso ile birlikte kahvaltı yapmak için tüketilmektedir.

#2 Pão de Ló

Pão de Ló

Yumurta, un ve şekerle yapılan, ıslak kek olan Pão de Ló, Paskalya ve Noel'de geleneksel olarak yapılan tatlı atıştırmalıktır. Geçmişi 18. yüzyıla kadar uzanır ve o dönemlerde Kastilya ekmeği olarak bilinmektedir. 

Her şehrin kendine ait bir Pão de Ló çeşidi vardır. Ancak en ünlüsü Ovar'ın Pão de Ló’sudur. 18 yumurta sarısı ve 6 bütün yumurta ile yapılır. Bu malzemeler nihai ürünü son derece ıslak hale getirir, iç kısmı ise sıvıdır. 

#3 Pastel de Tentúgal

Pastel de Tentúgal

Pastel de Tentúgal, yufka hamurundan yapılan ve yumurta kremasıyla doldurulmuş çıtır bir hamur işidir. Kökenleri Coimbra, Tentúgal'daki Nossa Senhora do Carmo Manastırı'na dayanmaktadır. Lezzetli ve pürüzsüz yumurta kreması, yufkanın çıtır dokusuyla tezat oluşturduğundan, birçok kişi tarafından Portekiz'deki en iyi tatlılardan biri olarak kabul edilmektedir.

#4 Pão de Deus 

Pão de Deus

Bu tatlının adı zaten Portekizliler için nasıl bir tatlı olduğu hakkında bize bir şeyler anlatıyor! Tanrının ekmeği anlamına gelen Pão de Deus, temelde hindistancevizi, yumurta kreması ve şekerle kaplanmış tatlı bir ekmektir. Sade yenebileceği gibi tereyağı, jambon ve peynirle de servis edilip, tüketilebilmektedir. 

Pão de Deus yemek için en iyi yer Lizbon'dur. Hemen hemen tüm fırınlarda bulunmaktadır.

#5 Bolo de Arroz

Bolo de Arroz

Bolo de Arroz yani pirinç keki Portekiz tatlıları klasiklerindendir. Pirinç unu ile yapılmış, çörek ve kek arasında kabarık bir karışımdır. Pirinç unu kullanıldığı için adı pirinç kekidir. Tatlının pirinç ile hiçbir ilgisi yok :) Üstünün daha çıtır ve kahverengi olması için de şeker serpilir. 

#6 Sericaia

Sericaia

Sericaia, Alentejo bölgesinden gelen tipik bir Portekiz tatlısıdır. Süper kabarık bir dokuya sahip olan bu tatlı, Elvas ve Vila Viçosa'daki manastırın rahibeleri tarafından geliştirilmiştir. Tatlı, şeker, tarçın, un, yumurta, süt ve limon kullanılarak yapılmaktadır.

#7 Jesuítas

Jesuítas

Jesuítas, tatlı bir kabukla kaplı jambon ve peynirle doldurulmuş puf böreği olarak tanımlanan tatlıdır. İçinde çok hafif bir yumurta kreması ve üstünde çıtır çıtır bir kaplama bulunmaktadır. 

#8 Queijada

Queijada

Queijada en lezzetli Portekiz tatlılarından biridir. Yuvarlak bir şekle sahiptir. Peynir, yumurta, süt ve şeker içermektedir. Badem, portakal, yumurta veya lor ile doldurularak servis edilmektedir. En geleneksel queijadaları Madeira Adası, Évora ve Sintra'da bulabilirsiniz!

#9 Formigos

Formigos

Portekiz'in kuzeyindeki Minho'ya özgü bir tatlı olan Formigos, oldukça sevilen popüler bir Portekiz tatlısıdır. Ekmek, çam fıstığı, bal, kuru üzüm, kuru meyve, porto şarabı, limon ve tarçın ile yapılmaktadır. Tatlı genel olarak şarap, bal ve limon kabuğunu kaynatıp, ardından kuru meyve ve ekmek eklenerek hazırlanmaktadır. Son olarak da tarçınla süslenerek servis edilir.

#10 Bolo de Mel

Bolo de Mel

Bolo de Mel, Madeira adasından gelen tipik bir Portekiz tatlısıdır. Noel kutlamalarının başlangıcında Portekizli aileler tarafından sıklıkla yapılmaktadır. Bolo de Mel, şeker kamışı pekmezi, un, ceviz, kuru üzüm ve Madeira şarabı ile yapılmaktadır. Yılın her vaktinde satılsa da Noel zamanı oldukça rağbet görmektedir. 

Diyet bozduran Portekiz tatlılarımızın sonuna geldik. Sizin deneyip, beğendiğiniz Portekiz tatlısı varsa yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz. Hoşça kalın :)

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et