Nerede Ne Yenir?

En Ünlü 15 İspanyol Yemeği


Şubat 22, 2023 / 4040 Görüntüleme / 0 Yorum

Dünyanın en iyi yemeklerinden biri olarak kabul edilen İspanyol yemeklerine göz atmaya hazır mısınız? 

İspanya, her yıl milyonlarca turistin en gözde turistik yerlerinden biridir. İklimi, kültürü ve gelenekleri dışında her yıl binlerce kişinin İspanya'yı tercih etmesinin en büyük sebebi gastronomisi. İspanyol yemekleri, dünyanın en sağlıklı ve en zengin besin değerlerine sahip yemeklerindendir. 

İspanya'da en iyi yemeği seçmek biraz zor... Aralarından seçim yapabileceğimiz birçok lezzetli yemek mevcut. Bu yazımızda sizler için en ünlü İspanyol yemeklerini hazırladık. Hazırsanız bu haftaki gastronomi turumuza başlıyoruz!

En Popüler İspanyol Yemekleri

İştah kabartmaya başlayalım mı? :) Sizler için hazırladığımız bu yemek listesinde bakalım neler var!

  • Paella
  • Cocido Madrileño
  • Fabada Asturiana
  • Jamón Serrano
  • Gazpacho ve Salmorejo
  • Tortilla de Patatas
  • Pulpo a Feira
  • Merluza en Salsa Verde
  • Lechazo
  • Gambas al Ajillo
  • Calamares a la Romana
  • Croquettes
  • Callos
  • Lentejas Con Chorizo
  • Papas Arrugadas Con Mojo Picón

Meşhur İspanyol Yemekleri

#1 Paella

Paella

İspanya'nın en köklü yemeği olan Paella, şüphesiz ki en bilindik uluslararası İspanyol yemeklerinden biridir. Adı, yemeği pişirmek için kullanılan tavadan gelmektedir. Valensiya'da, ellerinde bulunan yiyecekleri karıştıran gündelik işçiler sayesinde günümüze kadar ulaşmıştır.

Geleneksel olarak tavşan, tavuk, yeşil fasulye ile paella tavasında yapılan pilav, günümüzde soğan, yeşil biber ve domates ile kalamar, istiridye, midye, tavuk, karides gibi varyantlara sahiptir. Aynı malzemelerle yapılan fakat pirinç yerine makarna kullanılarak yapılan bir yemek daha mevcut; Fideuá.

#2 Cocido Madrileño

Cocido Madrileño

Madrid güveci anlamına gelen Cocido Madrileño, uzun yıllar önce alt sınıflar, işçiler ve çiftçiler tarafından tüketilen tipik bir İspanyol yemeğidir. Bu yemek, genellikle nohut, lahana, tavuk, sığır eti, domuz pastırması ile pişirilmesinden elde edilen et suyundan oluşan bir güveçtir.

#3 Fabada Asturiana

Fabada Asturiana

Asturya yahnisi olarak bilinen Fabada Asturiana,  İspanya'da oldukça popüler hale gelen bir İspanyol yemeğidir. Sığır eti, domuz pastırması ve fasulye ile güveçte pişirilmektedir.

#4 Jamón Serrano

Jamón Serrano

Jambonun tarihi Roma İmparatorluğu'na dayanmaktadır. Serrano jambonu da İspanya'nın en özel yemeğidir. Sadece İspanya'da yapılan ve dünyanın başka hiçbir yerinde bulamayacağınız bu yemeği mutlaka tatmalısınız!

#5 Gazpacho ve Salmorejo

Gazpacho

Gazpacho, ezilmiş ekmek, su, zeytinyağı, sirke, domates, salatalık, soğan, sarımsak ve yeşil biberden oluşan, yaz aylarında tüketilen, lezzetli ve soğuk bir çorbadır.

Salmorejo ise ıslatılmış ekmek, sarımsak, domates, yağ, sirke ve tuz ile yapılan daha basit bir çeşididir. Salmorejo, serrano jambonu parçaları ve haşlanmış yumurta ile servis edilmektedir.

Salmorejo

#6 Tortilla de Patatas

Tortilla de Patatas

Patatesli omlet olan Tortilla de Patatas, İspanyol yemekleri arasında en çok tüketilen, basit ve hızlı hazırlanan bir yemektedir. Patates zeytinyağında yavaş yavaş, soğanlı ve tuzsuz olarak kızartılmaktadır. Kızartılan patates daha sonra süzülüp yumurta ile karıştırılarak omlet yapılmaktadır. 

Kökleri 1798 yılına, Badajoz'daki Villanueva de la Serena kasabasına kadar uzanmaktadır. Ev kadınlarının yardımıyla kıtlığı hafifletmek için ucuz yiyecek bulmaya çalıştığı dönemlerde ortaya çıkmış bir yemek türüdür.

#7 Pulpo a Feira

Pulpo a Feira

Galiçya tarzı ahtapot olarak da bilinen bu yemek, İspanyol yemeklerinin kalitesini ve lezzetini bir kere daha bizlere göstermektedir. Ahtapot, kaynar suya birkaç saniye konulur ve bu üç defaya kadar tekrarlanır. Bu şekilde pişirilen ahtapotun derisi korunur ve yumuşak kalır.  Üzerine biraz zeytinyağı, tuz ve tatlı kırmızı biber serpilerek bir tahta üzerinde dilimlenmiş olarak servis edilmektedir.  

#8 Merluza en Salsa Verde

Merluza en Salsa Verde

Bask hake olarak da bilinen yeşil soslu berlam balığı, İspanyol yemekleri arasında en sağlıklısıdır. Avrupa'da en çok tüketilen balıklardan biri olan berlam balığı, oldukça yumuşak ve neredeyse kılçıksızdır.  Balık, sarımsak, maydanoz, istiridye, zeytinyağı ve tuzla tatlandırılarak pişirilmektedir.

#9 Lechazo

Lechazo

Lechazo ya da kızarmış kuzu, toprak kapta veya odun ateşinde fırında kavrulan ve İspanya'nın her yerinde çok beğenilen enfes bir yemektir.

#10 Gambas al Ajillo

Gambas al Ajillo

Bazı lezzetli sarımsaklı karidesler, zeytinyağı, sarımsak, maydanoz, acı biber ve tuzla pişirilerek servis edilmektedir. İspanya'da deniz ürünleri oldukça boldur. Bu nedenle midye, istiridye, karides gibi deniz ürünleri oldukça sık tüketilmektedir. 

#11 Calamares a la Romana

Calamares a la Romana

Unla harmanlanarak kızartılan kalamarlar ister tabakta, ister ekmek arasında servis ediliyor olsun İspanyol yemekleri arasında en sevilenlerinden biridir.

#12 Croquettes

Croquettes

Kroket tarifi, günümüzde hem tatlı hem de tuzlu olmak üzere farklı malzemelerle yapılsa da, kızartılmadan önce yumurta ve galeta unu ile pane edilen serrano jambonu ve karidesli bir beşamelden oluşmaktadır.

#13 Callos

Callos

Callos yani bir diğer adıyla işkembe, tarihi 1599 yılına kadar uzanmaktadır. Güçlü, zengin çok geleneksel olan tipik İspanyol kış yemeklerinden biridir. Sarımsak, soğan, kırmızı biber, zeytinyağı, defne yaprağı, acı biber, siyah muhallebi, chorizo ​​​​ve tuzla pişirilmiş kuzu işkembesinden yapılmaktadır.

#14 Lentejas Con Chorizo

Lentejas Con Chorizo

Chorizo, domuz pastırması gibi ürünlerin kullanılıp mercimekle harmanlandığı bir yemektedir. Bu meşhur İspanyol yemeğini, İspanya'nın her yerinde bulabilirsiniz.

#15 Papas Arrugadas Con Mojo Picón

Papas Arrugadas Con Mojo Picón

Kanarya Adaları'na özgü olan bu yemek İspanyol yemekleri arasında İspanya'nın 7 gastronomi harikasından biri olarak kabul edilmektedir. Tuzda pişirilmiş bonita patates denilen küçük patateslerden yapılmaktadır. Bu patatesler, mojo picón sosu ile birlikte servis edilmektedir.

Bir sonraki lezzet dolu yazımızda görüşmek dileğiyle, hoşça kalın :)

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et