Nerede Ne Yenir?

İtalyan Tatlıları : Denemeden Tatlı Yedim Demeyin!


Ağustos 24, 2022 / 11590 Görüntüleme / 0 Yorum

 Sizler için tatlı dünyasını özetlediğimiz yazımızın bu haftaki konusu İtalyan tatlıları. İtalyanların tatlıyı sevdiğini bilmeyen yoktur. O kadar ki herhangi bir yemek öğününden sonra, çayın veya kahvenin yanında tatlı ikramının olup olmayacağını merak etmenize bile gerek kalmaz. Çünkü bunun için cevapları tatlı bir Sèm·pre!

İtalya’nın diğer ülkelere göre daha yaygın ve ünlü olan tatlıları ülke sınırlarını aşarak dünyanın dört bir yanındaki gurmelerin gönlünü fethetmiştir. Peki dünyanın en ünlü ve ayrıca beğenilen İtalyan tatlıları nelerdir? Arkanıza yaslanın ve rahatlayın çünkü birlikte tatlı bir tura çıkıyoruz.

POPÜLER İTALYAN TATLILARI

1. TİRAMİSU 

Kelimenin tam anlamıyla “al beni” tatlısı olan tiramisu, kuşkusuz en çok bilinen İtalyanların tatlısıdır. Kahveye batırılmış Ladyfinger Savioardi ve Mascarpone Peyniri ile yapılan tiramisu yumuşak kıvamı ve eşsiz tadıyla karşı konulamaz bir lezzet.  

Eşsiz lezzetiyle tiramisu 

2. PANNA COTTA

1900’lü yıllarda bulunduğu düşünülen Panna Cotta, pişmiş krema anlamına gelen kaşık tatlısıdır. İtalyanların muhallebisi olan tatlı, taze meyve, çikolata sosu veya karamelle servis edilmektedir. Sade ve ayrıca hafif olmasından dolayı çokça beğenilmektedir.

Panna Cotta

3. SİCİLYA CANNOLI

Geleneksel İtalyan Gıda Ürünleri Listesine dahil olan Cannoli, kızarmış hamur içi, ricotta peyniri ile doldurularak çikolataya veya fıstığa batırılmaktadır. İtalya'da bulunduğunuz yere bağlı olarak, kremalı dolgu çikolata veya çikolata parçalarıyla da karıştırılmaktadır.

 

İtalyan tatlıları arasında en iyilerinden biri: Cannoli 

4. PASTA KREMALI TART

Pasta Kremalı Tart, genel olarak İtalyan tatlıların en klasik olanlarından biridir. İtalya'da “torta della nonna” yani büyükannenin pastası olarak da bilinir. Torta della Nonna, İtalyan pasta kreması (crema pasticcera) ile yapılan ve üzeri çam fıstığı ile süslenen en lezzetli İtalyan muhallebi tartıdır. İster yemeğin üzerine tatlı, isterseniz de misafirlerinize sunabileceğiniz zarif ve güzel bir tatlı.

Torta della Nonna

5. SFOGLIATELLE

Pişirildiğinde gevrekleşen hamur katmanlarından oluşturulan görüntüsüne istinaden “küçük, ince yaprak/katman” veya "ıstakoz kuyruğu" anlamlarına gelmektedir. Çikolata, tarçın, portakal kabuğu ve ricotta peyniri karışımıyla doldurulmuş, ince katmanlardan oluşan bir tatlıdır.

Sfogliatelle

6. GELATO (DONDURMA)

En iyi İtalyan Tatlıları arasında gösterilen diğer bir tatlı çeşidi ise dondurma yani Gelato, kremadan daha fazla sütle yapılarak klasik dondurmalara göre daha sıcak servis edilmektedir. Kremsi ve yumuşak yapıya sahip olan dondurmanın fıstık, çikolata parçacıklı krema, ricotta veya meyan kökü gibi birçok çeşidini bulabilirsiniz.

İtalyan dondurması (Gelato)

7. PANETTONE

En ünlüler arasında olan ve Milano'da sık bulunan Panettone, kuru üzüm ve narenciye kabukları ile hazırlanan tatlı ekmektir. Genellikle sıcak içeceklerle servis edilen bu tatlı Noel’in de vazgeçilmez tatlarından biri olmuştur.

İtalyan tatlıları arasında en iyilerinden biri: Panettone 

8. PASTICCIOTTO

Lecce Eyaleti'nden bir şef tarafından bulunan Pasticciotti, diğer keklerden kalan artıklardan yapılmıştır. Pasticcio veya aksilik anlamına gelen Pasticciotti adı verilmiştir.  Muhallebi krema dolgulu tatlı, mini turtayı anımsatan çok sevilen tatlıdır. Zamanla, özellikle şekil ve dolgu açısından birçok varyasyonu ortaya çıkmıştır.

Pasticciotto

9. SBRISOLONA

Sbrisolona gerçekten lezzetli ve yaygın olarak üretilip, tüketiliyor. İri parçalar halinde yapılan ve servis edilen zengin bir tada sahip sert, ufalanan kektir. Tatlıyı özel yapan malzeme ise kesinlikle kabuğu soyulmamış bademlerdir. Beyaz un, sarı un ve şekerden eşit oranlarda konularak yapılmaktadır. Kek, içinde ve ayrıca üzerinde bulunan bademlerden dolayı düzensiz şekil alarak kendine has görüntüsünü oluşturmaktadır.

Sbrisolona

10. TENERINA

Ferrara şehrinin geleneksel tatlısıdır ancak lezzeti tüm İtalya'yı etkisi altına almıştır.  Nemli çikolatalı kek birkaç bileşen içerir ve mayasızdır. Bu da adından da anlaşılacağı gibi düşük ve nemli kalmasını sağlar. Ferrara lehçesinde "Torta Taclenta" (Yapışkan Kek) olarak da adlandırılır. Bu ıslak çikolatalı kek yumurta, tereyağı ve un ile karıştırılmış bitter çikolata olan, dış tarafının hafif sert, kekin kalbinin yumuşak olmasıyla sufleye benzemektedir.

Tenerina Kek

11. TORTA PISTOCCHI 

Çikolata sevenlerin cenneti olan bu Torta Pistocchi kadifemsi benzeri bir dokuya sahip zengin İtalyanların çikolatalı kekidir. %65 bitter çikolatası oranıyla İtalyan tatlıları arasında en sevilenlerden biri. Orijinal tarif 1990 yılında Claudio Pistocchi tarafından oluşturulmuştur ve ayrıca sadece bitter çikolata, şekersiz kakao tozu ve krema içermektedir.

Mükemmel bir tat!: Torta Pistocchi

12. MARITOZZO

Roma'ya seyahat ediyorsanız mutlaka denemeniz gereken, çok sevilen İtalyan tatlısıdır. Maritozzo, kabarık, hafif çırpılmış krema ile doldurulmuş, bal ve tereyağı ile karıştırılmış küçük bir somundan oluşmaktadır. Maritozzo genellikle fıstık, üzüm veya portakal ile servis edilmektedir.

Maritozzo

Umarım ‘İtalyan Tatlıları’ yazımızdan keyif almışsınızdır. Bir sonraki İtalya ziyaretinde bu tatlardan denemek isteyenlere şimdiden Buon Appetito!

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et