Nerede Ne Yenir?

Geleneksel En İyi 15 Rus Yemeği


Kasım 10, 2022 / 515 Görüntüleme / 0 Yorum

Bugün sizinle beraber rotamızı lezzetli Rus yemekleri için Rusya’ya çeviriyoruz. Rus mutfağının büyüleyici dünyasına dalmaya hazırsanız başlayalım.

Geleneksel Rus Yemekleri

  1. Shchi
  2. Borscht (Borç Çorbası)
  3. Beef Stroganoff (Sığır Stroganoff)
  4. Pozharsky Cutlet (Patates Püreli Pirzola)
  5. Pelmeni
  6. Bliny (Blini)
  7. Kasha (Karabuğday Lapası)
  8. Mushroom (Mantar) Julienne
  9. Rabbit in Sour Cream (Kremalı Tavşan)
  10. Solyanka
  11. Rus Salatası
  12. Okroshka
  13. Pirozhki (Piroşki)
  14. Ukha
  15. Rassolnik

Bu lezzetlerden bazılarına hakimiz, bknz: Rus Salatası. Hadi gelin diğerlerini de inceleyelim! :)

Birbirinden Lezzetli 15 Rus Yemeği

#1 Shchi

Shchi

Shchi, 9. yüzyılda Rusya'da ortaya çıkan neredeyse Rusya'nın en eski yemeklerinden biridir. Turistler tarafından oldukça sevilen geleneksel Rus yemeklerinden olan bu çorba, genel olarak lahana turşusu ile yapılmaktadır. Bölgelere göre içindeki malzemelerde değişim olabilmektedir. Bazı bölgeler sadece lahana turşusu, soğan ve sarımsak ile hazırlarken, bazı bölgeler ise mantar, kırmızı et veya tavuk, balık gibi malzemeler kullanmaktadır.

#2 Borscht (Borç Çorbası)

Borscht (Borç Çorbası)

Birçok Rus için günlük bir yemek olan Borç çorbası'nın malzemeleri bölgelere göre değişiklik göstermektedir. Bir bölge pancar, domates ve fasulye ile yapar. Diğer bir bölge ise bunlara ek olarak patates ve et ekler. Her durumda da en lezzetli çorbalardan biridir. 

#3 Beef Stroganoff (Sığır Stroganoff)

Beef Stroganoff (Sığır Stroganoff)

Beef Stroganoff, Kont Alexander Stroganov için Fransız şef tarafından hazırlanmıştır. Sığır filetosu küçük parçalar halinde kesilmekte ve unla kaplanmaktadır. Soğanla beraber kızartılır ve ekşi domates sosuyla yaklaşık bir saat pişirilir. Garnitür olarak patates püresi, pilav, salatalık turşusu veya mantar ile servis edilmektedir.

#4 Pozharsky Cutlet (Patates Püreli Köfte)

Pozharsky Cutlet (Patates Püreli Pirzola)

Pozharsky Cutlet, birçok Rus için bugün tüm zamanların en iyi öğle yemeği! Kantinlerde bile servis edilen yemek, narin bir tada ve farklı bir dokuya sahiptir. Dana kıyma ve domuz etinden tasarruf etmek için biraz ekmek eklenerek yapılmıştır. Bu tadı benimseyen Ruslar genelde kıyma veya domuz eti ve ekmek karıştırarak hazırlamaktadırlar. Hazırlanan köfteler sütlü patates püresi ile servis edilmektedir.

#5 Pelmeni

Pelmeni

Rus mutfağına ait bir etli hamur yemeği olan Pelmeni'nin tarihinin Urallara dayandığı söylenir. Pelmeni, kıyılmış et veya balıktan yapılır, otlar ve doğranmış soğan veya sarımsakla karıştırılır, ince hamurla sarılır ve kızartılır veya kaynatılır. Genellikle ekşi krema, ketçap veya mayonez (veya halk dilinde ketçanez olarak adlandırılan bir karışım) ile tüketilirler.

Pelmeni son derece popüler bir yemektir ve dondurucuda rahatlıkla saklanabilir. 

#6 Bliny (Blini)

Bliny

Bliny geleneksel olarak yumurta, un ve süt veya kefir (fermente süt içeceği) ile yapılır ve günümüzde çoğunlukla kahvaltıda veya halk tatili Maslenitsa'da (Tereyağı haftası) yenir.

Bliny yapmak için malzemeleri sıvı bir hamur haline getirmeniz ve bir tavada mümkün olduğunca ince kızartmanız gerekir. Yanında genellikle ekşi krema ile servis edilir. Rusya'da bazı insanlar  bal veya varenye (yerel bir çilek veya meyve reçeli çeşidi) ile de yemeyi tercih edebiliyor. 

#7 Kasha (Kaşa)

Kasha

Uygun, kaliteli karabuğday lapası ciddi bir konudur, başlı başına bir şeydir ve neredeyse tüm Rus mutfağının tacıdır. Yulaf lapasının bir çeşidi diyebileceğimiz Kasha, minimum miktarda malzemeyle hazırlanmaktadır. Et veya pastırma, soğanla birlikte kızartılır. Daha sonrasında karabuğday ve baharatlarla beraber kavurulur. İşte minimum malzemeyle doyurucu bir yemek!

#8 Mushroom (Mantar) Julienne

Mantar Julienne

Adı üstünde krema soslu mantarlardan yapılan bu lezziz Rus yemeğinin üzerine rendelenmiş peynir serpilir ve rengi kahverengi olana kadar bir cocottnitsada pişirilir. Mantar mevsiminde daha sık yapılan bu yemek, genelde patates kızartmaların yanında servis edilmektedir.

#9 Rabbit in Sour Cream (Kremalı Tavşan)

Kremalı Tavşan

Tavşan eti, dünya gastronomisinde önemli bir yer tutmaktadır. Rusya'da yapılan ekşi kremalı tavşan yemeğinde, tavşan etleri ekşi bir kremada pişirilir. Kendi başına yağsız olan tavşan eti, özel bir işlem gerektirir. Kendi kendine kemiğinden ayrılan yumuşak eti pişirmenin en iyi yolu da bir sosta yavaş yavaş pişirmektedir.

#10 Solyanka

Solyanka

Solyanka çorbası, zengin ve tuzlu kıvamı ile birçok Rus'un favorisidir. Çorbayı yapabilmeniz için et, mantar veya balık suyuna ihtiyacınız vardır. Ardından doğranmış salatalık turşusu ile salamurayı karıştırıp salamura aromasıyla zenginleşmesi için biraz daha pişirmeniz gerekir. 

Diğer birçok çorbada olduğu gibi, malzeme listesi ev tipine göre değişebilir, ancak en yaygın olanları lahana, patates, zeytin, limon, soğan ve tabii ki bir kaşık dolusu ekşi kremadır. 

#11 Rus (Olivier) Salatası

Rus Salatası

Biz Türkler de en az Ruslar kadar Rus salatasının fanı olabiliriz. Hatta hemen hemen her altın gününün vazgeçilmezidir. Olivier salatası da denebilen Rus salatasının ana malzemeleri bezelye, patates, havuçtur (bunlara ek birkaç malzeme de gelebilir) ve bolca mayonez ile süslenir. 

#12 Okroshka

Okroshka

Genellikle yaz aylarında yenen soğuk okroshka çorbası ferahlatıcı bir tat sunar. Okroshka, çiğ sebzeler, haşlanmış patates, et veya sosis ve çavdar ekmeğinden yapılan fermente bir içecek olan kvas ile yapılır. Malzemelerin şeklini ve dokusunu koruması önemlidir, bu nedenle kvas her zaman en son eklenir. Çok seyreltilmiş bir salata gibi hafif bir çorbadır, bu nedenle ağır yemek istemediğiniz sıcak yazlar için mükemmeldir.

#13 Pirozhki (Piroşki)

Piroşki

Piroşki, patates, kıyma veya farklı çeşit dolgular ile doldurulmuş bir çeşit puf böreğidir. Bu lezzetli Rus böreği genellikle pişirilir, ancak Rusya'nın doğu kesiminde daha çok kızartılarak yapılır. 

#14 Ukha

Ukha

Ukha çorbası oldukça sağlıklı bir Rus çorbasıdır. Ana bileşenleri baharatlar, patates, havuç, soğan ve sebzelerden oluşan geleneksel bir balık çorbasıdır. Çok besleyici, zengin ve lezzetlidir.

#15 Rassolnik

Rassolnik

Rassolnik, Rus yemekleri listemizin en tuzlu çorbalarından biridir. Rassol (salamura) anlamına gelmektedir ve çorbanın adına bile yol açmıştır. Salatalık turşusu, salamura, et ve inci arpa ile uygun bir rassolnik yapılır. Çok rahatlatıcı, biraz ekşi ve oldukça doyurucu bir çorbadır. 

Ağız sulandıran lezzetleri ile tanıttığımız Rus yemekleri yazımızın sonuna geldik. Umarım keyif almışsınızdır. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere :)

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et