Nerede Ne Yenir?

Hindistan'ın En Lezzetli 10 Tatlısı


Aralık 12, 2022 / 1974 Görüntüleme / 0 Yorum

Hint tatlıları ile benzersiz ve gerçekten ağız sulandıran Hint mutfağı yolculuğuna çıkmaya hazır mısınız? Damak zevkinizi heyecanlandırırken duyularınızı harekete geçiren bu tatlılar, tatlı rotasyonunuza yeni tatlar katacak :) 

Safranın, kuru üzümün, kajunun bolca kullanıldığı Hint lezzet şölenlerini sizi daha fazla bekletmeden sıralayalım. 

Geleneksel Hint Tatlıları

  1. Gulab Jamun
  2. Kaju Katli
  3. Gajar Ka Halwa
  4. Jangri
  5. Kheer
  6. Ras Malai
  7. Külfi
  8. Cham cham
  9. Rasgulla
  10. Basundi

Burada sıraladığımız tatlılar buzdağının sadece görünen kısmı. Hint mutfağının, tatlı tarafını dolaştığınızda parlak renklerin, büyüleyici lezzetlerin harika bir dünyası sizi bekliyor olacak!

En Lezzetli 10 Hint Tatlısı

#1 Gulab Jamun

Lezzetli bir şurup içinde parıldayan bu lezzetli toplar sürprizlerle dolu! Dışardan bakınca çıtır gibi gözüken fakat ısırdığınızda ağzınızda eriyen Gulab Jamun en geleneksel Hint tatlılarından biridir.

Süt, un veya irmikten yapılan bu tatlı daha sonra şerbetlenerek kakule, safran veya gül suyu ile servis edilmektedir. Kızarmış hamur topları, şerbetle ıslandığında süngerimsi bir yumuşaklık kazanırken bir taneyle yetinmeyeceğinize eminiz. Genellikle fındıklarla süslenen ve sıcak gulab reçeline bir parça vanilyalı dondurma eklenerek de servis edilmektedir.

Gulab Jamun

#2 Kaju Katli

Elmas şeklindeki ışıltılı gümüş rengi bir yüzeye ve yumuşak, yoğun bir tada sahip bu bir diğer adıyla kaju şekerlemesidir. Diwali gibi festivallerde oldukça popüler olan kaju katli, lezzet söz konusu olduğunda kesinlikle ön sıralarda yer almaktadır.

Kaju fıstığı, ghee, şeker ve tereyağdan oluşan bu tatlı, vark adı verilen ince bir yenilebilen gümüş folyo tabakasıyla kaplanmaktadır.

Kaju Katli

#3 Gajar Ka Halwa

Gajar ka olarak da bilinen havuç helvası, birçok Hintli tarafından helvaların kralı olarak anılmaktadır. Kırmızı parlak renkli dokusuyla kaju ve kuru üzüm ile süslenerek oldukça çekici hale getirilmektedir.

Özünde havuç helvası Kuzey Hindistan'da popüler olan ve kışın çok fazla yapılan bir tatlıdır. Havuç, süt, ghee ve şeker kullanılarak yapılmaktadır. Bunun yanı sıra kuru üzüm ve kaju ile süslenerek servis edilmektedir.

Gajar Ka Halwa

#4 Jangri

Lezzetli ve güzel olan geleneksel Hint tatlılarından bir diğeri ise jangridir. Güney Hindistan'da yaygın olan parlak turuncu renkli ve çiçek şeklinde bir tatlıdır.

Bir boru veya külah kullanılarak çiçek şeklinde yapılan tatlı, yağda kızartılıp şerbetlenir. Öğütülmüş Hint mercimeği ve pirinçten yapılan bu tatlı rengini gıda boyasından almaktadır.

Jangri

#5 Kheer

Pirinç, fındık, safran ve şekerle yapılan bu zarif tatlı, birçok Hintli ailede kutlama sembolüdür. Genel olarak bir sütlaç olan kheer, basit ve mütevazı bir tatlıdır. Hafif olmasından dolayı genellikle düğünlerde ve festivallerde sunulmaktadır.

Süt, şeker, pirinç ve irmikle yapılmaktadır. Fındık, kuru üzüm, kaju veya vanilya özü ile süslenerek, ılık veya soğuk olarak servis edilmektedir.

Kheer

#6 Ras Malai

Hiç kaymaklı süzme peynir denediniz mi? Kaymaklı bir hamur tatlısı olan ras malai, temelde yoğun şekerli süte batırılarak Hint süzme peynirinden yapılan kremsi bir hamurdan oluşmaktadır.

Ras Malai

#7 Külfi

Hint dondurması olan bu soğuk tatlı, genellikle ya bir çubukta ya da bir tabak içinde servis edilmektedir. Kalın ve kremsi olan bu tatlı, dondurmadan daha yoğun ve kremsidir. Çok yoğun olduğu için yavaş erimektedir. Popüler bir sokak tatlısı olan külfi, krema, gül, antep fıstığı ve safran gibi lezzetlerle birlikte servis edilmektedir.

Külfi

#8 Cham Cham

Bu ağız sulandıran cham chamlar, silindirlere yuvarlanarak, şurup içinde pişirilmektedir. Kesilmiş süt karışımı ile yapılmaktadır. Hafif ve kabarık bir yapısı olan bu tatlı, arı, pembe veya beyaz gibi yumuşak renklerde yapılmaktadır. Cham cham, bir kez ısırıldıktan sonra şurubun sızdığı süngerimsi bir yapıya sahiptir. Hindistan ceviziyle kaplanarak veya içine fındık doldurularak servis edilmektedir.

Cham Cham

#9 Rasgulla

Rasgulla, muhteşem tadı olan şeker şurubuna batırılan yumuşak, kar beyazı toplardır. Kesilmiş süt ve irmik hamurunun karışımından yapılan bu tatlı, yapışkan bir şurup içinde servis edilmektedir. Eşsiz görüntüsü ve mükemmel tadıyla mutlaka denemeniz gereken bir lezzet!

Rasgulla

#10 Basundi

Geleneksel Hint tatlılarından bir diğeri olan basundi, sütü uzun süre kaynattıktan sonra baharatlar, kuruyemişler, şeker ve safranla karıştırarak yapılmaktadır. Muhallebiye benzetebiliriz ancak daha ince bir kıvamdadır. Tercihe göre hem sıcak hem soğuk olarak servis edilmektedir.

Basundi

Tatlı bir yolculuğu daha geride bırakıyoruz. Hindistan'ın en lezzetli tatlıları yazımızı umarız beğenmişsinizdir. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere :)

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et