Nerede Ne Yenir?

İlk Fırsatta Avusturya Bileti Baktıracak İnanılmaz Lezzetli Avusturya Tatlıları


Ekim 23, 2022 / 594 Görüntüleme / 0 Yorum

Avusturya tatlıları... Söylerken bile ağız sulandıran bir lezzet! Bir imparatorluk tarihine sahip olan Avusturya'da imparator veya imparatoriçe gibi tatlı yemeği kim istemez ki? Bu ülkede tatlı, ana yemekte şnitzel yemeği kadar önemli. Bu yazımızda sizin için Avusturya’nın en geleneksel ve en sevilen tatlılarını ele aldık!

Geleneksel Avusturya Tatlıları

  1. Apfelstrudel (Elmalı Turta)
  2. Sachertorte
  3. Vanillekipferl
  4. Buchteln
  5. Mozart Torte
  6. Kardinalschnitte
  7. Salzburger Nockerl
  8. Kaiserschmarrn
  9. Krapfen
  10. Topfenknödel

Bunların birçoğuna bayılacağınızdan eminiz. Gelin bir de tek tek nelerden yapılıyor bu tatlılar, inceleyelim!

Mükemmel 10 Avusturya Tatlısı

#1 Apfelstrudel

Apfelstrudel (Elmalı Turta)

İmparatoriçe Maria Theresa sayesinde ulusal bir tatlı olan Apfelstrudel yani namı-diğer Türkçe adıyla elmalı turta, 18. Yüzyılda tatlıların yıldızı haline gelmiştir. Çıtır hamur içinde, sulu elmalar, tarçın ve kuru üzüm dolu bir tatlıdır. 

Isırıldığında gevrek bir tadı olan elmalı turta tarifinin 1696 yılına kadar uzandığı tahmin edilmektedir. Tercihe göre, üzerine pudra şekeri serpilerek veya kışın vanilyalı sos, yazın vanilyalı dondurma konularak ikram edilir. Yanında da ismini yine imparatoriçeden alan Maria Theresia Kahvesini içmenizi öneririz!

#2 Sachertorte

Sachertorte

Bir Avustralyalı için en önemli akşam yemeğinden sonra yenen tatlı Sachertorte'dir. 1832 yılında Prens Matternich’in sarayındaki mutfak şefinin hasta olmasından dolayı, mutfakta çırak olarak çalışan Franz Sacher eseri olan Sachertorte, tarih yazan bir pasta olmuştur. 

İlk olarak un, tereyağ, şeker, yumurta ve çikolatayı hamur haline getirerek pişirmiştir. Piştikten sonra, henüz ılık olan kekin ortasına bir kat reçel sürmüştür. Sonrasında da kalın bir tabaka halinde çikolatayı kekin her tarafına yaymıştır. Saraydakiler tarafından oldukça beğenilen bu pasta, Avusturya tatlıları arasındaki yerini alarak dünya çapında bir üne kavuşmuştur.

#3 Vanillekipferl (Avusturya Noel Kurabiyesi)

Vanillekipferl (Avusturya Noel Kurabiyesi)

Avusturya tatlıları denince akla gelen bir diğer tat ise noel kurabiyesi olarak da bilinen Vanillekipferl kurabiyeleridir. Genellikle noelden önceki hafta Avusturyalılar tarafından pişirilir ve noel gününde yenir. Kural olarak 24 Aralıktan sonraki günlerde her evde bu kurabiyeden bulunur ve gelenlere de ikram edilir.

Birçok çeşidi olsa da genellikle vanilyalı yapılan kurabiyeler hilal şeklinde olmaktadır. Türk-Viyana kuşatmasından etkilenerek hilal şeklinde yapıldığı da söylenmektedir. Un, şeker, badem, fındık, tereyağ, yumurta sarısı ve vanilya özü kullanarak hazırlanmaktadır. Hamurunun yapımı kolay olan kurabiyelerin şeklini vermek biraz ince işçilik gerektirmektedir.

#4 Buchteln

Girişimci bir hancı sayesinde popüler olan Buchteln, başlangıçta reçel veya meyveler ile doldurulmaktaydı. Bir hancı hamurun içini piyango biletleriyle doldurarak bunu makul bir fiyata sattı ve tüm Avusturya halkı neredeyse bundan almaya başladı. Bugün hala popülerliğini koruyan geleneksel bir Avusturya tatlısıdır.

Genellikle muhallebi ile sıcak servis edilen reçelli bir tatlıdır. Süt, maya, un, tereyağ, yumurta ve şekeri karıştırarak hamurdan küçük toplar yapılmaktadır. Yapılan bu topların için kayısı reçeliyle doldurularak fırına verilir.

#5 Mozart Torte

Mozart Torte

Çok katmanlı hamurdan oluşan bu tatlı adını Avusturya'nın en ünlü bestecisi olan Mozart'tan almaktadır. Yapılması sabır isteyen Mozart Torte, bir kat çikolatalı, bir kat nuga kreması, iki kat yumurta akı ve sarısı, şeker, kakao tozu, nişasta, kabartma tozu ve undan yapılan hamurdan oluşmaktadır. Bunun yanı sıra bir kat da fıstık kreması ve badem ezmesi içeren katmanı da vardır. Emek yoğun olan bu pasta denemeye kesinlikle değer!

#6 Kardinalschnitte

Kardinalschnitte

Kardinal kesim olarak da bilinen tatlı, Katolik Kilisesi'nin kardinallerinden biri olan Theodor Innitzer onuruna yapılmıştır. Katolik Kilisesi’ni simgelemesiyle anılan Kardinalschnitte'nin iç dolgusu kahve kreması ile doldurulmaktadır. Bunun yanı sıra kremaya ek olarak reçel veya meyve parçaları da kullanılmaktadır. Hafif bir tadı olan bu tatlı kesinlikle damak tadınıza hitap edecek türden!

#7 Salzburger Nockerl

Salzburger Nockerl

Bir sufle çeşidi olan Salzburger, adından da anlaşılacağı gibi Salzburg'dan gelmektedir. Bu tatlının tarihi 17. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Tatlı yapılırken en dikkat edilen nokta ise görsel olarak karla kaplı yerel dağları anımsatması. Lezzet şöleni yaşatan tatlı, yumurta akı, şeker, vanilya şekeri, un ve yumurta sarısından oluşmaktadır. Pudra şekeri ve ahududu sosu ile sıcak servis edilmektedir.

#8 Kaiserschmarrn

Avusturya'nın bir diğer popüler tatlısı olan Kaiserschmarrn, kabarık, hafif karamelize edilmiş, çırpılmış gözleme olarak tanımlanabilir. Bir efsaneye göre kaiserschmarrn, adını aldığı Kaiser Franz Joseph I'in en sevdiği tatlı olarak biliniyor.

Bu geleneksel tatlı, genelde ya zwetschkenröster (erik kompostosu) ya da büyük bir kaşık dolusu elma, armut ya da dut reçeli ile servis edilir. Bolca pudra şekeri serpilmiş kaiserschmarrn, mükemmel bir hamur işidir  ve Avusturya'nın sunabileceği en iyi tatlılardan biridir.

#9 Krapfen

Krapfen

Krapfen tatlısı, muhtemelen ortaya çıkan ilk Avrupa tarzı çörek olarak tarihe adını yazdırmıştır, ardından diğer ülkelerdeki benzer çeşitler geldi. Bu hamur işi, geleneksel olarak, içi yumuşak, hafif ve havadar kalırken, dışı altın rengi ve çıtır çıtır olana kadar derin yağda kızartılmış mayalı hamurla hazırlanır.

Krapfen sade olarak hazırlanabilmesine rağmen, çoğunlukla farklı reçeller ve vanilya veya çikolatalı muhallebi ile doldurulur, üst kısmı genellikle pudra şekeri veya çikolata ile serpilir. 

#10 Topfenknödel

Topfenknödel

Topfenknödel yumuşak bir dokuya ve zengin bir tada sahiptir. Topfenknödel piştikten sonra kızarmış ekmek kırıntılarında yuvarlanır ve bol pudra şekeri serpilir. Bir donutla benzer bir tat ve dokuya sahip olan bu tatlı, genellikle reçel, ekşi krema ve çeşitli meyvelerle servis edilir. Sağlıklı, dokulu ve son derece lezzetlidirler.

Avusturya tatlılarını payşaltığımız yazımızda bize eşlik ettiğiniz için teşekkürler :) Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere. Avusturya tatlılarını deneyenleri yorumlara bekliyoruz!

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et