Nerede Ne Yenir?

Muhteşem Tatlara Sahip 10 Alman Yemeği


Kasım 23, 2022 / 4197 Görüntüleme / 0 Yorum

'Nerede Ne Yenir' serimize bir yenisini daha ekliyoruz ve sizlere en meşhur ve en çok sevilen Alman yemekleri nelerdir onları tanıtıyoruz. Almanya’da bulunan eyalet sisteminden dolayı her eyalette “meşhur yemek” kavramı değişebilmektedir. Fakat öyle yemekler var ki hangi eyalete giderseniz gidin kesinlikle adını duyup, tadına bakabilirsiniz. Sizi daha fazla bekletmeden ağız sulandıran yemek turumuza başlıyoruz!

Popüler Alman Yemekleri

Popüler olan Alman yemeklerini sayacak olursak;

  1. Spätzle
  2. Currywurst
  3. Pretzel
  4. Königsberger
  5. Maultaschen
  6. Schnitzel
  7. Flammkuchen
  8. Der Kartoffelsalat
  9. Dibbelabbes
  10. Obatzter

Şimdi de bunların lezzet detaylarına bakalım!

En Çok Sevilen 10 Alman Yemeği

#1 Spätzle

Güney Almanya'dan bir makarna türü olan spätzle, isim olarak güneybatı Almanya'da bulunan Swabia'dan gelmektedir. Serçe yuvasına benzediği için "Spatzen" (kuşlar) kökünden türetilmiştir. Un ve taze yumurtadan yapılan bu makarna, genellikle ana yemek olarak kullanılmaktadır.

Hamur, Spätzle presi ile bir Spätzle tahtası üzerinden kazınarak doğrudan kaynar suya atılmaktadır. Kaynar suda yüzeye çıkmaya başlayan hamur artık yenmeye hazır! Hamur, oluklu bir kaşık yardımıyla çıkarılarak servise hazır hale getirilmektedir. Bazı bölgelerde servis edilmeden önce isteğe göre tereyağında sotelenmektedir. Geyik eti, kavurma veya soslu sığır eti gibi et yemeklerinin yanında da servis edilmektedir.

Spätzle

#2 Currywurst

Bir sos meselesi! Hamburg mu, Berlin mi? Alman Currywurst'u gerçekten kimin bulduğu hale netlik kazanmış değil. Fakat bizlik bir durum yok biz tadının peşindeyiz! Her yıl 800 milyondan fazla Currywurst tüketiliyor.

İnsanların bu atıştırmalık için uzun kuyruklar oluşturduğunu söylesek abartmış olmayız. Currywurst, günümüzde sosis dışında av eti, organik et veya sebze çeşitleri ile de yapılmaktadır. Domates sosu, köri sosu ve patates kızartması veya çörek ile servis edilmektedir. Nasıl olursa olsun, tam bir Alman mutfağı klasiği, kesinlikle denemelisiniz.

Currywurst

#3 Pretzel

Alman mutfağının sembolü nedir derseniz cevabı tam olarak bu; Pretzel! Her Alman eyaletinde günün her saatinde bulabileceğiniz bir lezzet kendisi. Özellikle kahvaltıda ballı hardal eşliğinde oldukça sık tüketilmektedir.

Pretzeli tuzlu hamurdan iç içe düğümler şeklinde yapılmış ve üzeri büyük tuz taneleri ile kaplanmış bir simit çöreğidir. Kahvaltıların yanı sıra çeşitli yemeklerin yanında atıştırmalık olarak da servis edilmektedir.

Pretzel

#4 Königsberger

Adını eski Alman kasabası Könisberg'den alan, et suyu, krema ve kaparili yumurtadan oluşan beyaz soslu köfte yemeğidir. Köfteler genellikle dana etinden yapılmaktadır. Fakat dana eti dışında sığır eti veya domuz eti de kullanılabilmektedir. Orijinal tarifine bakacak olursak bu köftenin ana malzemesi bir hamsidir.

Tuzlu sıcak et suyunda haşlanan köfteler pancar, haşlanmış patates veya pirinç ile servis edilmektedir. Köftelerin üzerine dökülen sos ise et suyuna krema ve kapari ilave ederek yumurta sarısıyla karıştırılarak elde edilmektedir.

Königsberger

#5 Maultaschen

Maultaschen, Almanya’nın Swabian bölgesinden gelmektedir. Bir nevi mantı diyebileceğimiz bu popüler Alman yemeği, genellikle iki şekilde hazırlanmaktadır. Kare veya dikdörtgen şeklindeki hamurlar, tercihe göre kıyma, füme et, ıspanak veya soğan ile doldurularak kapatılmaktadır. Daha sonra kapatılan hamurlar tercihe ve eyalete göre et suyunda pişirilerek çorba gibi servis edilmektedir. Bir başka hazırlanma şekli ise tereyağı ve soğanla beraber pişirilmesidir. Her durumda, çok lezzetli olan bu yemeği mutlaka denemelisiniz!

Maultaschen

#6 Schnitzel

Almanya'da gerçek bir ulusal yemek, şnitzel! Herkesin bayılarak yediği bu yemek, aslında bir et yumuşatıcı ile inceltilen et dilimidir. Genellikle dana eti, koyun eti, tavuk eti, sığır eti veya hindi kullanılarak yapılmaktadır. Almanya’da dana eti kullanılmaktadır. Seçilen ete göre et, kızartmadan önce panelenmektedir. Bir dilim limon, maydanoz ve tercihe göre patates püresi ile de servis edilmektedir.

Şnitzel

#7 Flammkuchen

Alman pizzasına kim hayır diyebilir ki? Basit, hızlı, çok yönlü ve her zevke uygun doyurucu bir lezzet! Oval şeklinde ince bir biçimde açılmış hamurun üzeri kaşar peyniri, taze krema, ince dilimlenmiş soğanlar ve lardon ile kaplanmaktadır. Asıl lezzeti ise odun ateşinde pişmesi…

Flammkuchen 

#8 Der Kartoffelsalat

Der Kartoffelsalat, namı değer patates salatası.. Alman mutfağının en popüler ve en bilinen yemeklerinden biri olan patates salatası, haşlanmış patates, turşu, soğan ve mayonez ile yapılan bir yemektedir. Genel olarak kızartılmış, pişirilmiş et yemeklerinin yanında veya sandviçlerin yanında servis edilmektedir.

Der Kartoffelsalat 

#9 Dibbelabbes

Ağır bir tavada yavaş yavaş pişirilen Dibbelabbes'in lezzeti, rendelenmiş çiğ patateslere dayalı. Rendelenen patatesler soğanla pişirilerek, kurutulmuş et veya sosis ile birlikte yumurta eklenerek bir hamur haline getirilir. İsteğe göre sarımsak veya pırasa da eklenebilmektedir. Pişirme aşamasındaki püf noktası ise et gevrekleşene kadar hamur sürekli olarak karıştırılmaktadır.

Dibbelabbes

#10 Obatzter

Peynir ve baharatların lezzetli bir karışımından oluşan Obatzter, atıştırmalık olarak da tüketilmektedir. Bavyera peyniri olan Obatzter, Camembert ve tereyağı karıştırılarak hazırlanmaktadır. Kırmızı toz biber, karabiber, tuz ve geleneksel baharatlarla harmanlanan bu yiyeceğe az miktarda bira da konulmaktadır.

Obatzter

Bu lezzetli Alman yemeklerini en kısa zamanda muhakkak tatmalısınız! Bir sonraki yazıya kadar hoşça kalın :)

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et