Nerede Ne Yenir?

Mutlaka Denemeniz Gereken 12 Çin Yemeği


Ekim 31, 2022 / 500 Görüntüleme / 0 Yorum

Çin kültürünün önemli bileşenlerinden biri olan Çin mutfağının uzun bir geçmişi, benzersiz özellikleri ve tarzı vardır. Geleneksel Çin yemekleri renkleri, aromaları, tatları ve görünümleri ile oldukça ünlüdür. Büyük bir ülke olan Çin'de, farklı iklimler, yerel malzemeler, yemek gelenekleri vb. gibi nedenlerle mutfakta birçok bölgesel farklılıklar bulunmaktadır.

Geleneksel Çin Yemekleri

  1. Pekin Ördeği
  2. Kung Pao
  3. Hot Pot
  4. Dim Sum
  5. Ma Po Tofu
  6. Chow Mein
  7. Chǎofàn
  8. Zhajiangmian
  9. Chunbing
  10. Nangbaorou
  11. Scallion Pancakes
  12. Spring Rolls

Peki, bu Çin yemeklerini keşfetmeye hazır mısınız? Başlayalım!

Birbirinden Farklı ve Değişik 12 Çin Yemeği

#1 Pekin Ördeği

Çin için oldukça önemli bir şehir olan Pekin! Pekin'den gelen ünlü bir yemek olan Pekin ördeği dünyaca ünlüdür ve Çin'in geleneksel yemeklerinden biri olarak kabul edilmektedir. Çin Halk Cumhuriyeti'nin Başbakanı Zhou Enlai tarafından yabancı konukları ağırlarken verdiği yemekte ilk kez yapılan Pekin ördeği, 1970'lerden beri “ulusal bir diplomasi yemeği” olarak kabul edilmektedir.

Dilimlenmiş Pekin ördeği genellikle krep, tatlı fasulye sosu veya sarımsaklı soya sosu ile tüketilmektedir. Bunun yanı sıra Pekin ördeği, ince ve gevrek derisiyle sevilmektedir. Mutlaka tatmanız gereken bir lezzet!

Pekin Ördeği

#2 Kung Pao 

Kung Pao, hem Çinliler hem de diğer ülkelerden gelen kişiler arasında popüler olan bir yemektedir. Ana malzemeleri doğranmış tavuk, kurutulmuş biber, salatalık ve kaju fıstığıdır. Mısır nişastasıyla kaplanan doğranmış tavuk, tatlı-ekşi sos ve sarımsak püresinin eklendiği sebzeler ile pişirilen Kung Pao tavuğu yörelere göre de değişiklik gösterebilmektedir.

Kung Pao

#3 Hot pot: Yemek Masasının Ortasında Bir Ocak 

Çin’in Sichuan Eyaleti’nin en popüler yemeklerinden biridir. Yemek masasının ortasındaki ocakta kaynayan bir et suyunda yemek pişirilmektedir. Et suyuna herkes dilediğini ekleyip pişirebilmektedir. Bunun yanı sıra tencerenin etrafında bulunan gıda maddeleri ve çeşniler ile yemekler damak tadına göre lezzetlendirilir. Güvecin sırrı, tüm et dilimlerinin ve sebzelerin lezzetini aldığı et suyundadır. Eskiden güveç sadece kışın tercih edilirken, günümüzde tüm yıl boyunca sofralarda görünebilmektedir.

Hot Pot

#4 Dim Sum

Karşınızda akşam yemeklerini tatlandırmak için buharda pişirilmiş mükemmel atıştırmalıklar olan Dim Sum! Köfte, kek, et veya deniz ürünleri, tatlı ve sebzeler dahil olmak üzere çok çeşitli yiyecekleri içeren dim toplarının birçok çeşidi bulunmaktadır. Guangzhou şehrinde ortaya çıkan dim topları, kahvaltı ve öğle yemeği için oldukça idealdir. Bunun yanı sıra akşam yemeklerinde de tüketilebilmektedir.

Dim Sum

#5 Ma Po Tofu

100 yılı aşkın bir geçmişe sahip olan Ma Po Tofu, en geleneksel Çin yemeklerinden biridir. Baharatlı bir sos, kıyılan et ve fasulyeden oluşmaktadır. Bu lezzetli sos, fermente edilmiş siyah fasulye ve biber salçasından yapılmaktadır

Ma Po Tofu

#6 Chow Mein

Chow mein'in Jiangsu Eyaletinde Shan Gu adlı bir kadın tarafından bulunduğu söylenmektedir. Sıcak havalarda yiyeceklerin kolayca ve çabuk bozulduğunu fark eden kadın bundan dolayı daha uzun süre saklanabilen ve kolayca tekrar ısıtılıp yenebilen chow mein'i bulmuştur.

Kızarmış erişte anlamına gelen chow mein, erişte, et, soğan ve kerevizden oluşmaktadır. Erişteleri tavada kızartmadan önce erişteler kaynar suda bir süre haşlanmaktadır.

Chow Mein

#7 Chǎofàn

Kızarmış pilav denediniz mi? Chǎofàn, kızarmış pirinç ve genellikle yumurta, sebze, deniz ürünleri veya et gibi diğer malzemelerden yapılan geleneksel bir Çin yemeğidir. Bunun yanı sıra Çin'deki en ünlü kızarmış pilav, Yangzhou kızarmış pilavıdır.

Chǎofàn

#8 Zhajiangmian

Zhajiangmian, soslu kalın bir buğday şehriye yemeğidir. Kızarmış soslu erişte anlamına gelen bu geleneksel Çin yemeği, sos, sığır eti veya domuz etinin tuzlu fermente soya fasulyesi ezmesi ile kaynatılmasıyla yapılmaktadır.

Zhajiangmian

#9 Chunbing

Çin böreği olarak bilinen Chunbing, genel olarak geleneksel çin bayramlarında tüketilmektedir. Bir yufka içerisine isteğe göre et veya sebze konularak sarılmaktadır. Sarılan yufka yağda kızartılıp servis edilmektedir. Bunun yanı sıra ana yemek öncesi atıştırmalık olarak tüketilebileceği gibi sabah veya öğlenleri çayın yanında da tüketilmektedir.

Chunbing

#10 Nangbaorou

Geleneksel Çin yemekleri arasında yer alan Nangbaorou, bir pidenin üzerine konulan et, haşlanmış patates ve soğan ile birlikte servis edilmektedir. Üzerine eklenen sıcak domates sosuyla lezzetlendirilen yemeği mutlaka tatmalısınız!

Nangbaorou

#11 Yeşil Soğan Pankekleri (Scallion Pancakes)

Kısacası Yeşil Soğan Pankekleri olarak adlandırabileceğimiz Scallion Pancakes, Çin'de bir ısırık size klasik Amerikan kreplerinizi unutturacak yaygın bir sokak yemeğidir.

Krep olarak adlandırılsalar da, daha çok gözlemeye benzerler. Hamuruna yeşil soğan ve susam yağı karıştırılan bu lezzet, tavada kızartılarak yapılır, dışının çıtır olmasına dikkat edilir ve içindeki karışımlar ağızda mükemmel bir tat bırakır. 

Yeşil Soğan Krepleri (Scallion Pancakes)

#12 Spring Rolls

Spring Rolls gideceğiniz bütün Çin restoranlarında mutlaka bulabileceğiniz bir atıştırmalık. 

Dış katman, un ve sudan yapılmış ince, çıtır kızarmış gözleme benzeri bir hamurdur. Doldurması birçok şekilde olabilir. Bir çeşit fasulye ezmesinden yapılmış şekli tatlı ve yumuşakken lahana, havuç, fasulye filizi, kıyılmış tavuk ve mantar ve erişte ile yapılmış hali tuzludur.

Adı ise Çin Yeni Yılı'nda baharın başlangıcını işaretlemek bir gelenek olduğu için 'Bahar' Ruloları olarak anılırlar.

Spring Rolls

Bir lezzet turumuzun daha sonuna geldik. UmarIz ‘Mutlaka Denemeniz Gereken 10 Çin Yemeği’ yazımız iştahınızı kabartmıştır! Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere :)

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et