Nerede Ne Yenir?

Şarap ve Peynir Eşleşmesi


Ağustos 11, 2023 / 382 Görüntüleme / 0 Yorum

İster bir partide olsun, ister yağmurlu havalarda tek başınıza kafanızı dinlemek için olsun, şarap ve peynir eşleşmesi size her koşulda eşlik etmeye hazır! Ancak bir şarap ve peynir eşleştirme menüsünü bir araya getirmek bazen zorlayıcı olabilmektedir. Her peynirin yanına kırmızı ya da beyaz şarap uyum sağlar mı? Veya kırmızı ya da beyaz şarapla her peynir yenir mi? Yöresel peynir mi yoksa yabancı menşeili bir peynir mi? Bu soruların cevaplarını bulmaya hazırsanız buyurun başlayalım.

Şarapları Hangi Peynirle Nasıl Eşleştirmeliyiz?

Birçok şarap ve birçok peynir türü arasında eşleşme yapmak oldukça zor. Peynirler yağ içeriği, doku ve tadı bakımından farklılık gösterirken, şaraplar da asitlik, tatlılık ve yapı bakımından farklılıklar gösterir.

Peynirlerin bir yaşı vardır. Genç veya orta yaşta olan peynirler tat bakımından farklılık göstermektedir. Bir peynir yaşlandıkça, yapısında bulunan nemi buharlaştırarak geride yağ ve protein bırakır. Yağ ve protein tatları, eski peynirlerde zengin olarak bulunmasından dolayı daha lezzetlidir.

Yıllanmış şarap gibisin, yıllar geçtikçe güzelleşiyorsun sözünü hiç duydunuz mu? :) Peynirler gibi, şaraplar da yaşlandıkça tat bakımından farklılıklar sunar. Genç şaraplar, canlı aromalar ve meyveler, çiçekler, narenciye, gibi  tatları ile içen kişiye tazelik hissi verir.  Fıçıda ya da şişede zaman geçirmiş şaraplar daha fazla nüans elde ederler. Uzun süre bekletilen şarap ilk meyvenin birincil notasını geçip, ikincil notasını almaya başlar. Bu da şarabın tadının lezzetlenmesi anlamına gelmektedir.

Genç peynirlerin sulu, meyvemsi, taze şaraplarla en iyi şekilde eşleşeceğini söyleyebiliriz. Orta veya yaşlı peynirler ise yıllanmış şaraplara ihtiyaç duyarlar. Yaşlı peynirler en lezzetli, en zengin notalara sahip şaraplarla en iyi şekilde eşleşir.

Bunların hepsini bir araya getirerek şarap ve peynir eşleşmesi konusunda ilk kuralı söyleyebiliriz: Lezzet yoğunluğuna göre eşleştirmek!

Ancak dikkat etmemiz gereken tek nokta peynirin ya da şarabın yaşı değildir. Şarabın yapısı, ekşiliği veya tatlılığı, peynirin dokusu, keskinliği, tuzlu mu tuzsuz mu oluşu da peynir ve şarap eşleşmesinde etkili rol oynar. Gelin bunlara daha detaylı bakalım.

Genç Peynir Genç Şarapla Mı Yıllanmış Şarapla mı?

Kırmızı şaraplar genelde yaşlı peynir olarak adlandırdığımız peynirlerle mükemmel bir uyum yakalarlar. Yaşlı peynirlerde bulunan tanenler protein ve yağ bakımından zengin olmasından dolayı her ısırıktan sonra damağınızı temizleyerek ağzınızda güzel bir tat bırakır. Bunun yanı sıra yıllanmış şarapların genç peynirlerle tüketilmesi ise ağızda buruk bir tat bırakmaktadır. Çünkü genç peynirlerde yağ miktarı azdır. Yıllanmış şaraplarda bulunan tanen fazlalığı ile birleşen genç peynirlerdeki az miktardaki yağ, kireçli bir his ve ağızda metalik bir tat hissetmenize sebep olabilmektedir.

Tuz ve Tatlının Flörtü

Tatlı şaraplar, sert ve tuzlu peynirleri severler. Sebebi basit çünkü tuz, tatlıyı, tatlı da tuzu sever! Peynirdeki tuz, şarabın tatlılık algısını yükseltir, bu sayede mükemmel bir şarap deneyimi yaşayabilirsiniz.

Şarap ve Peynir Eşleşmesi: Meyvenin Rolü

Peynirler, meyveleri sever. Sulu ve keskin meyveler, genç peynirlerle iyi giderken, tatlı kuru meyveler, tuzlu peynirlerle harika bir kombinasyon yaratır. Hangi peynir hangi şarapla eşleşir konusunda şüpheye düştüğünüz an, hangi meyvenin hangi peynirle iyi eşleştiğini düşünerek buna uygun bir şarap seçebilirsiniz.

Doku ve Kontrast

Peynir ve şarap eşleşmesine geçmeden önce vereceğimiz son ipuçlarına geldik. Kremsi peynirler, beyaz veya köpüklü şaraplarla harika bir uyum yakalarlar. Köpüklü şaraplardaki baloncuklar, zengin bir peynir için hoş bir kontrast oluşturarak, dilinizi ve damağınızı temizler. Bu durumun peynirden bir ısırık daha almanıza neden olacağına eminiz!

Hazır mısınız? Şarap ve Peynir Eşleştirmesine Başlıyoruz!

İşte şarap ve peyniri eşleştirmek için artık hazırız. Hadi başlayalım.

Taze ve Yumuşak Peynirler Hangi Şarapla Eşleşir?

Taze ve yumuşak peynir dediğimizde Lor, Labne, Beyaz Peynir, Feta Peyniri, Brie, Camambert, Equasis peynirlerini düşünebilirsiniz. Bu tip peynirler genellikle sek, yüksek asitli ve meyvemsi aromalara sahip şaraplarla muhteşem uyum yakalarlar.  Sek, yüksek asitli ve meyvemsi şarapları; elma, dut, çekirdekli meyve, tropikal, kavun veya narenciye aromalı şaraplar olarak söyleyebiliriz.

Yarı Sert, Orta Yaşlı Peynirler

Bu peynirler daha güçlü tatlara sahiptirler. Cheddar, Taleggios, Stinking Bishop, Edam, Emmental Ezine, Kolot Peyniri gibi peynirler yarı sert ve orta yaşlı peynirlere örnek olarak verilebilmektedir. Bu peynirler ile arasında bir denge sunan beyaz şarapları, meyveli ve hafif kırmızı şarapları, eski köpüklü şarapları tercih edebilirsiniz.

Yaşlı ve Sert Peynirler

Yaşlı peynirler genel olarak sert peynirlerdir. Tulum, Gravyer, Mihaliç, Manchego, Grana Padano, Mimolette gibi peynirler bu tür peynirlere örnek olarak gösterilebilmektedir. Yaşlı ve sert peynirler, zengin aromalara sahip kırmızı şaraplarla muhteşem bir kombinasyon oluştururlar.

Peynirim Çok ama Şarabım Bir Şişe

Eğer böyle diyorsanız da Riesling üzümünden yapılan şarapları tercih edebilirsiniz. Bu üzümle yapılan şarabın alkol oranı düşüktür ve her türlü peynirle uyum yakalar. Ayrıca köpüklü şaraplar da her çeşit peynirle uyum içerisinde tüketilebilir.

Sizin için hazırladığımız yazımız, umarız şarap ve peynir eşleştirmenizde işinize yarar. Malum yılbaşı yaklaşıyor. Hazırlayacağınız sofraları bir kadeh şarap ve bu şaraba uygun olan peynir tabaklarıyla taçlandırabilirsiniz. Misafirlerinizin bu eşleşmeye hayran kalacağından hiç şüphemiz yok! :)

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et