Nerede Ne Yenir?

Türkiye’de Üretilmeyen, Yurtdışından İthal Gelen Tropikal Meyveler Nelerdir?


Temmuz 04, 2024 / 356 Görüntüleme / 0 Yorum

Farklı manzaralara ve iklimlere sahip bir ülke olan Türkiye, çok çeşitli meyve üretme konusunda tanınmaktadır. Sulu karpuzlardan kayısılara kadar Türkiye, mükemmel lezzetli meyveler sunmaktadır. Ancak bu tatlı milletin bile kendi bahçesinde yetiştiremediği egzotik meyveler vardır :) Hikayemiz işte burada başlıyor, meyve ithalatı dünyasında! Bugün, meyve isteğimizi gidermek için yurt dışından getirilen leziz hazineleri keşfetmek için Türk marketlerinin reyonlarında bir yolculuğa çıkacağız.

Meyve Günlükleri: Türkiye'nin Lezzetli İthalatları

Şimdi meyveli detaylar dalalım mı?

#1 Egzotik Avokadolar

Avokado

Avokado besleyici bir altın madenidir. Kalp sağlığı için mükemmel olan sağlıklı tekli doymamış yağlarla doludurlar. Aynı zamanda harika bir lif, potasyum ve K vitamini, E vitamini, C vitamini ve birkaç B vitamini de dahil olmak üzere çeşitli temel vitamin ve mineral kaynağıdırlar. Avokadonun kendi bahçemizde yetişmesini ne kadar istesek de Türkiye'deki iklim ve toprak, avokadonun yetişmesi için gereken koşullara pek uymamaktadır. İşte bu yüzden Türkiye, bu egzotik lezzetleri başta Meksika'dan ithal ederek kremamsı lezzetlerinin tadını çıkarabilmektedir. 

#2 Tropikal Ananaslar

Tropikal Ananaslar

Ananaslar sadece lezzetli değil aynı zamanda besinlerle de doludur. Sağlıklı bir bağışıklık sistemi için gerekli olan C vitamininin yanı sıra kemik sağlığı ve metabolizma için de oldukça önemlidir. Ayrıca A vitaminleri, B kompleksi ve çeşitli temel mineralleri de içerirler. Yüksek C vitamini içeriği kolajen üretimine yardımcı olur, sağlıklı cildi teşvik eder ve yara iyileşmesini destekler. Ek olarak ananas, sindirime yardımcı olan ve iltihabı azaltabilen bir enzim olan bromelain içermektedir.

Ananas yetiştiriciliği için gerekli olan tropikal iklim, Türkiye coğrafyasının sağlayabileceği bir şey değildir. Bundan dolayı, bu altın lezzetler başta Kosta Rika ve Filipinler gibi ülkelerden ithal edilerek yerel pazarlarımıza gelmektedir.

#3 Kivi

Kivi

Parlak yeşil ve minik siyah tohumları olan sevimli küçük meyve: kivi! Dünya çapında sevilen bir meyvedir.  Kivi ilk olarak Çin'in Chang Kiang Vadisi'nde keşfedildi ve daha sonra 20. yüzyılın başlarında Yeni Zelanda'ya tanıtıldı. Bugün Yeni Zelanda bu meyvenin önde gelen üreticilerinden biridir. Kivi Türkiye'nin bazı bölgelerinde yetiştirilebilse de arzın büyük bir kısmı Yeni Zelanda, İtalya ve Yunanistan gibi ülkelerden ithal edilmektedir. Bu, bu lezzetli meyvenin Türk damak zevkini tatmin edecek şekilde istikrarlı bir şekilde tedarik edilmesini sağlar.

#4 Lezzetli Mangolar

Sıcak bir tatil bölgesinde olgun bir mangoyu ısırdığınızı hayal edin... Şimdi gerçekliğe dönün, Türkiye'desiniz :) O ada havasını tatmanın tek yolu Hindistan'dan, Pakistan'dan ve bazı Güney Amerika  gibi yerlerden ithal edilen mangoların tadını çıkarmaktır. 

#5 Çarkıfelek Meyvesi

Bilimsel olarak Passiflora edulis olarak bilinen çarkıfelek meyvesi, Güney Amerika'ya özgü tropik bir meyvedir. Canlı mor veya sarı derisi içindeki eşsiz, tohumlarıyla tanınmaktadır. Meyve adını, çiçeğin bazı kısımlarının İsa'nın Çilesini simgelediğine inanan İspanyol misyonerlerden almıştır. Türkiye'nin bazı bölgelerinde çarkıfelek meyvesi yetiştirilebilse de arzın büyük bir kısmı Brezilya, Kolombiya, Ekvador gibi ülkeler başta olmak üzere Güney Amerika gibi tropik bölgelerden ithal edilmektedir. -

#6 Kudretli Ejder Meyvesi

Ejder meyvesi

Ejder meyvesi, Orta Amerika'ya özgü tropik bir meyvedir. Parlak pembe veya sarı kabuğu ve benekli beyaz etiyle benzersiz görünümü, onu gezegendeki görsel olarak en çarpıcı meyvelerden biri yapmaktadır. Türkiye'nin iklimi ejder meyvesi yetiştirmek için ideal olmadığından arzın büyük kısmı Vietnam, Tayland ve Malezya gibi tropikal iklime sahip ülkelerden ithal edilmektedir. Son yıllarda Türkiye'de de Akdeniz ve Ege bölgelerinde, özellikle Antalya, Muğla ve İzmir gibi havası sıcak ve nemli illerde yetiştirilmeye başlanmıştır. 

#7 Sulu Papayalar

Papaya

Bilimsel olarak Carica papaya olarak bilinen papayalar, Orta Amerika kökenli tropik meyvelerdir. Canlı turuncu renkleri tropik adadaki güneşli bir günü anımsatan lezzetleriyle ünlüdürler. Papaya Türkiye'nin bazı bölgelerinde yetiştirilebilse de arzın büyük kısmı Meksika, Brezilya ve Hindistan gibi tropik bölgelerden ithal edilmektedir.

#8 Tatlı Liçi

Liçi meyvesi

Canlı kırmızı derisi, güzel kokulu aroması ile ünlüdür. Çin kültüründe sıklıkla "Meyvelerin Kralı" olarak anılan liçi, dünya çapında sevilen bir lezzet haline geldi. Lychees yani liçi, kabaca ceviz büyüklüğünde, küçük, yuvarlak meyvelerdir. Rengi pembeden parlak kırmızıya kadar değişen pürüzlü, inişli çıkışlı bir kabuğa sahiptirler. Türkiye'nin bazı bölgelerinde liçi ağacı yetiştirilirken, tedarikin büyük bir kısmı Çin, Hindistan, Tayland gibi tropik bölgelerden ithal edilmektedir.

İster tostunuzdaki kadifemsi avokado, ister salatanızdaki tatlı mango olsun, bu ithalatlar günlük yemeklerimize bir miktar heyecan katıyor desek bize hak verirsiniz :) Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere…

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et