Yurtdışında Eğitim

Uluslararası Öğrenciler İçin Japonya’da Yaşam


Mart 06, 2023 / 559 Görüntüleme / 0 Yorum

Hem kültürel hem de teknolojik alanda gelişmiş olan ve gelişmeye devam eden, sumo güreşçileri, sushi, kimono, hızlı trenler ile özdeşleşen Japonya'da uluslararası öğrenciler için yaşam rehberimize hoş geldiniz! Daha önceki yazılarımızda yükselen güneşin ülkesi olarak bilinen Japonya’daki en iyi 13 üniversiteden bahsetmiştik. Bu ülkede okuma hayalinizi gerçekleştirmek istediğinizi biliyoruz. Peki, uluslararası öğrenciler için Japonya’da yaşam nasıl? Bugün sizlerle birlikte bunlara değineceğiz. 

Japonya’da Yaşam: Yemek Kültürü

Her ülkenin kendine has ve onunla özdeşleşmiş bir yemek kültürü vardır. Peki, Japonya'da en popüler yemekler nelerdir?

Sushi

Birçok çeşit sushi

Japonya’da ne yenir sorusunda aklımıza gelen ilk cevap tabii ki sushi! Deniz ürünlerinin oldukça sık tüketildiği bu ada ülkesinde, sushi en popüler Japon yemekleri arasında yer almaktadır.

Miso Çorbası

Miso Çorbası

Dashi ve yumuşatılmış miso sosunun karıştırılmasıyla hazırlanan geleneksel bir Japon çorbası olan Miso, soya fasulyesi, pirinç veya arpanın, deniz tuzu ve ko-ji adlı mantarla fermentasyonu ile elde edilen soya bazlı bir çorbadır.

Sukiyaki

Sukiyaki

Sukiyaki bir nevi Japon güveci olan bu yemek sebzelerin, soya sosu, şeker ve mirin karışımında sığ bir demir tencerede yavaşça pişirilen sığır etinden oluşur. Pişirilen malzemeler genel olarak çırpılmış çiğ yumurtaya daldırılarak yenmektedir.

Japonya’da popüler olan tatlıları da merak ediyorsanız ‘Japon Tatlıları: Minimal Ve Bol Renkli Lezzet Şöleni‘ yazımıza göz atabilirsiniz!

En popüler 3 Japon yemeğini de sizlere tanıttığımıza göre hava durumuna geçebiliriz :)

Japonya’da Hava Durumu

Japonya'da Hava Durumu

Muson bölgesi ve ılıman bölgenin birleştiği noktada yer alan Japonya'da dört mevsim belirgin olarak yaşanmaktadır. Fakat genel olarak ılıman bir iklime sahiptir. Haziran ayında ılık ve nemli olan hava, kışın ise yumuşak geçmektedir. Bunun yanı sıra Kuzey Japonya ile Güney Japonya arasında iklim farkı oldukça belirgindir. Mart ayında Güney Japonya'da güneşleniyorken, Kuzey Japonya'da kayak yapabilirsiniz.

Japonya'da Kültür ve Yaşam Tarzı

Öğrenciler için Japonya hem kültürel hem de modern açıdan oldukça hareketli bir ülkedir. Japonya gerek teknoloji anlamında olsun, gerek gelenek ve kültürel anlamda olsun diğer ülkelerden oldukça farklı bir kültüre sahiptir.

Büyüleyici ve çok yönlü bir kültüre sahip olan Japonya’da yaşam tarzlarına ve kültürlerine gelin yakından bakalım!

Japon Dini

Japonya'da Şintoizm ve Budizm olmak üzere iki din hakimdir. Batı'nın aksine, Japonya'da din çok göz önünde yaşanmaz. Devlet kesinlikle din konusunda hiçbir söylem yapmamaktadır. Örneğin bir okul mezuniyet töreninde dini dualar veya semboller bulunmamaktadır. Günlük yaşamda da din nadiren tartışılır ve Japonların çoğu düzenli olarak ibadet etmez veya dindar olduklarını iddia etmezler.

Görgü kuralları ve Gelenekler

Japonya'da eğilmek sosyal görgü kurallarının en önemlilerinden biridir. 

Görgü kuralları ve gelenekler, Japonlar için oldukça önemlidir. Çocukluk yıllarından itibaren çeşitli toplumsal kurallara saygı duyarak ve kültürlerinin inceliklerini öğrenerek büyürler. Uluslararası bir öğrenci olarak gittiğiniz Japonya'da bunları bilmeniz zaten beklenmez ve buna da oldukça saygı duyarlar. Ancak bazı görgü kurallarını ve geleneklerini öğrenmenizde fayda var.

Örneğin eğilmek! En bariz sosyal görgü kurallarından ve geleneklerden biridir. Merhaba, güle güle, teşekkürler veya özür dilerim dediğiniz zaman eğilmeniz gerekmektedir. Eğilmek, duruma göre Japon kültüründe saygı, pişmanlık, şükran veya selamlaşma anlamlarına gelmektedir. 

Bilmenizin iyi olacağı bir diğer görgü kuralı ise; Japonlar yemek yemeden önce ellerini birleştirip "Itadakimasu" (alçakgönüllülükle kabul ediyorum) terimini kullanırlar. Yemekten sonra ise "Gochiso sama deshita" (yemek için teşekkürler) diyerek yemeklerini bitirirler. 

Spor Kültürü

Japonya denildiği zaman akıllara ilk gelen spor dalı Sumo’dur. Japonya’nın milli sporu olan sumonun geçmişi 1000 yıl öncesine kadar uzanmaktadır. Efsaneye göre, Japon halkının hayatta kalması, tanrılar arasındaki bir sumo karşılaşmasının sonucuna göre dengelenmiştir. Sonrasında ise geleneksel bir spor olarak günümüze kadar gelmiştir. Sumo turnuvaları iki ayda bir Tokyo, Osaka, Nagoya ve Fukuoka'da düzenlenmektedir. Arkadaşlarınızla vakit geçirmek için oldukça eğlenceli bir aktivite :)

Her şey sumo ile sınırlı değil tabii ki. Beyzbol, futbol, golf, güreş ve yüzme de Japonya'da oldukça popüler spor dallarıdır.

Japon Tiyatrosu

Kabuki

Tokyo'nun kalbindeki Ginza'da alışveriş yapıyor veya sadece vitrinlere bakıyorsanız, Shimbashi Embujo'dan sadece birkaç dakikalık yürüme mesafesindesiniz. O zaman yapmanız gereken tek bir şey var: Tiyatroya gitmek!

Yılın çoğu ayında izleyeceğiniz tiyatro, Japonya'nın üç ana geleneksel tiyatro türünden biri olan Kabuki olacaktır. Kabuki'deki tüm roller erkekler tarafından oynanır ve çoğu oyuncu kadın karakterlerini oynamakta uzmanlaşmıştır.

Kabuki dışında, her kuklanın üç kuklacı tarafından oynatıldığı Bunraku, 17. yüzyıldan beri Japonya'da oynatılmaktadır. Bunraku en çok Osaka'da Ulusal Bunraku Tiyatrosu'nda oynanmaktadır.

Japonya’da Yaşam: Konaklama

Japonya’da yerel yönetimler ve okullar tarafından işletilen öğrenci yurtları olmasına rağmen, uluslararası öğrencilerin yaklaşık %80’i özel yurtlarda veya apartman dairelerinde yaşamaktadır. 

Öğrenci yurtları bir apartman dairesinden daha ucuzdur. Mobilya ve ev aletleri yurt tarafından karşılanmaktadır. Bunun yanı sıra sınırlı oda sayısı nedeniyle başvuru yapan bazı öğrenciler yurtlara yerleşemeyebilir. Bazı yurtlarda belirli saatlerde sokağa çıkma yasağı, uyanma ve yatma saati gibi katı kurallar olabilmektedir. 

Apartman dairesinde ise yaşam tarzınıza uygun olarak evinizi düzenleyebilirsiniz. Güvenlik depozitosu adı altında birkaç aylık kiraya eşdeğer bir ücret ödeyebilirsiniz. Bunun yanı sıra kendi mobilyalarınızı ve ev aletlerinizi de kendiniz satın almanız gerekmektedir. Eşyalı apartman dairesi yok denecek kadar azdır. 

İkamet alanına göre konut giderleriniz değişiyor olsa da genel olarak 38.000 Yen gideriniz olacaktır. Tokyo'da yaşayacak olanlar için ortalama konut maliyeti 50.000 Yen, Hokkaido için 30.000 Yen ve Tohoku için ise 34.000 Yen konut maliyeti olabilmektedir.

Japonya’da Yaşam Maliyeti

Uluslararası öğrenciler için Japonya'da aylık yaşam maliyeti eğitim ücretleri de dahil ortalama 140.000 Yen'dir. Yine, uluslararası öğrenciler için Shikoku bölgesi, aylık ortalama 104.000 Yen yaşam maliyeti ile Japonya'daki en ucuz bölge olarak bilinmektedir. Bir diğer tarafta bulunan Kantō ise Japonya'da yaşamak için daha pahalı olan bölgelerden biridir ve yaşam, eğitim maliyeti ayda yaklaşık 160.000 Yen'dir.

Ucuz restoran yemekleri 700-800 Yen'e mal olurken, makul restoranlar 4000-5000 Yen'e mal olabilmektedir.

Japonya’da Ulaşım

Japonya'da oldukça gelişmiş metro ve otobüs hatları mevcuttur. Metro hatları şehir içerisindeki çoğu yere ulaşım sağlamaktadır. 130 Yen'den başlayan ulaşım ücretleri bazı bölgeler için 160-170 Yen olarak değişiklik gösterebilmektedir. Taksiler ise ilk kilometre için 980 Yen ve sonrasında kilometre başına 640 Yen ücret almaktadır.

Uluslararası Öğrenciler İçin Japonya’da Yaşam’ yazımızın sonuna geldik. Umarız sizin için faydalı bir içerik olmuştur. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere!

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et