İlginç Bilgiler

Michael Jackson'ın Yaşamı Boyunca Girdiği Çılgın Kılıklar


Kasım 09, 2023 / 305 Görüntüleme / 0 Yorum

Birçok insan Michael Jackson'ı sadece müziği ve dansıyla biliyor ve onun sadece müziğin kralı olduğunu düşünüyor. Ama o sadece müziğin değil aynı zamanda kılık değiştirmenin de ustasıydı. 

Bu yazımızda Michael Jackson'ın gençlik yıllarından itibaren girdiği tüm kılıkları detaylarıyla anlatacağız. Böylelikle Michael Jackson'ın bu konudaki ustalığını görecek ve buna hayran kalacaksınız.

Michael Jackson'a Olan Yoğun İlgi

Michael, hayranlarının ve medyanın sürekli ilgisinden kaçınmak ve normal bir hayatın tadını çıkarmak için sık sık kılık değiştiriyordu. Michael konserlerde ve sinemalarda halk tarafından fark edilmek istemiyordu. Avantajları da çok olsa da süperstar olmak Michael Jackson için bazen zorlayıcıydı. 

O kadar popülerdi ki halka açık her ziyaretinin sıkı güvenlik önlemleriyle önceden planlanması gerekiyordu. 

Sadece bu da değil, Jackson, sırf onu görmek için etrafta toplanan kalabalıklardan kaçınmak için sık sık otel odasında kilitli kalıyordu.  Bu nedenle, Michael ne zaman kimliğini gizlemek istese, kılık değiştirmeye başvuruyordu.

Popun kralı hayatı boyunca çok çeşitli kılıklara başvurdu. Bu bazen hayranlardan kendini kurtarmak, bazen de tanınmadan onlara yaklaşmak içindi. 

Bir defasında Michael, yırtık bir gömlek, bir çift kirli ayakkabı, dişleri ve afro kıyafetiyle bir plak mağazasında dilenci kılığına girerken görüldü. Michael bazen de seyircilerin arasında olmanın nasıl bir his olduğunu deneyimlemeyi istiyordu. Tüm bu sebeplerden dolayı Oscar ödüllü özel efekt sanatçısı Rick Backer'ı dış görünüş konusunda yardım etmesi için çağırdı.

Kılık değiştirmek Michael'ı çok daha yaşlı ve o kadar farklı gösteriyordu ki konserlerde kimse onu tanıyamıyordu. Bu noktadan sonra Michael, kılık değiştirerek keyifli bir anonimlik ile birçok kez halkın önüne çıkmıştı.

Yani Michael Jackson birçok kez halkın yanından geçmiş fakat insanlar bunu fark etmemişti...

Michael Jackson İlk Ne Zaman Kılık Değiştirmeye Başladı?

The Wiz, 1978

"The Wiz" 1978 yapımı bir Amerikan müzikal filmidir ve L. Frank Baum'un "The Wonderful Wizard of Oz" adlı romanının bir uyarlamasıdır. 

The Wiz

Michael Jackson, filmde "Scarecrow" (Korkuluk) karakterini canlandırmıştır. Bu, onun bir aktör olarak yer aldığı ilk büyük film projelerinden biridir. 

"The Wiz" aynı zamanda Michael Jackson'ın ünlü müzik yapımcısı Quincy Jones ile tanışmasına vesile olmuştur. Quincy Jones, filmin müzikal yönetmeniydi ve Michael ile çalışmaktan etkilendi. Bu tanışıklık, daha sonrasında Michael Jackson'ın solo kariyerindeki en başarılı albümlerinden biri olan "Thriller"ın yapımına kadar uzanan uzun süreli bir iş birliğine dönüştü.

"The Wiz", ticari açıdan beklenen başarıyı elde edemese de Michael Jackson'ın performansı eleştirmenler tarafından olumlu yorumlar almıştır. 

Ayrıca, bu film onun sanatını daha geniş bir kitleye tanıtmasına ve Hollywood'da tanınır bir isim olmasına yardımcı olmuştur.

Bad Albümü'nin kayıt zamanı

Yukarıdaki görselde, Michael'ı BAD albümünün kaydı sırasında Westlake Stüdyosu'nda görüyorsunuz. Kılık değiştirmesinin sebebi, tanınmadan alışveriş yapabilmekti. Bu kılık başarılı oldu ve Michael, müzisyen Greg Philliganes eşliğinde öğleden sonra vaktini alışveriş yaparak geçirdi.

Aynı gün Quincy Jones ile birlikte çekilen bir fotoğraf

Charlie Chaplin Kılığı, 1979

1979 yılında Birleşik Krallık'ta Michael Jackson bir fotoğraf çekimi için Charlie Chaplin'in bir zamanlar yaşadığı sokakta Chaplin'in kılığına girdi. 

Michael, kostümü satın almak üzere yerel bir dükkâna götürüldü ve görmüş olduğunuz ünlü siyah beyaz fotoğraflar İngiliz fotoğrafçı Tony Prime tarafından çekildi.

Michael Jackson, Charlie Chaplin kılığında

Michael Jackson Lionel Richie ile Birlikte, 1980

1980 yılında Los Angeles, Kaliforniya'da Michael Jackson ve Lionel Richie, Various adlı mekânda bir araya geldi. 

 Michael Jackson ve Lionel Richie

Michael ve Lionel Richie çok yakın arkadaşlardı. İlişkileri, Lionel'in grubunun 1972'de Jackson 5 turu için ısınma grubu olarak sahne almasıyla başlamıştı. Fotoğrafta Michael'ın kılık değiştirdiğini görmektesiniz.

Michael Jackson Kız Arkadaşı Tatum O'Neal ile Birlikte, 1982

İlk bakışta, genç aktris Tatum O'Neil'in yanındaki adamın kim olduğunu merak ediyorsunuz. Ancak gözleri ele veriyor. 

Michael Jackson ve Tatum O'Neal

Özenli kılık değiştirmenin altında, ilk kız arkadaşıyla mutlu bir anonimlik içinde konserin tadını çıkarmayı uman 24 yaşındaki Michael Jackson var.

Michael Jackson'ın kamuya kapsamlı bir şekilde kılık değiştirerek ilk kez çıkışı, 1982 yılında kız arkadaşı Tatum O'Neal ile konsere gitmek için dışarı çıktığı zamandı. 1982 tarihli fotoğraf, o zamanlar 18 yaşında olan Tatum'un Jackson ile birlikteliğini belgeliyor.

Michael Jackson ilk gerçek kız arkadaşının oyuncu Tatum O'Neal olduğunu söylemiş; onu "Diana Ross'tan sonraki ilk aşkım" olarak tanımlamıştı. Seneler sonra bu fotoğraf yeniden ortaya çıktığında, Tatum arkadaşlarına şunları söyledi: 

“Kool And The Gang konserine gidiyorduk ama Michael fark edilmek istemedi. “Yardım edecek bir özel efekt görevlisi var. Harika bir gece geçirdik. Kimse bizi tanımadı ama benden çok daha yaşlı göründüğü için tuhaf bakışlarla karşılaştık."

Jackson'ın ekibinden biri olan, Thriller videosunda çalışan Oscar ödüllü özel efekt sanatçısı Rick Baker'ın hazırladığı kılık değiştirmenin binlerce dolara mal olduğunu tahmin etti.

Tatum şöyle konuştu: “Michael onu sevdi. Bunun çok eğlenceli olduğunu düşündü. Bu sakalı Rick oluşturdu ve Michael'ın dudakları üzerinde bazı çalışmalar yaptı. Ayrıca tenini daha koyu hale getirmek için ona makyaj yaptı.''

Tatum Michael ile ilişkileri hakkında ise şunları söyledi: “O büyük bir yıldızdı ama görünüşe göre neredeyse hiç kimseyle sevgili değildi ve hayat hakkında çok az şey biliyordu.''

Jackson ile Tatum Bu fotoğraftan kısa bir süre sonra ayrıldı ve Michael Brooke Shields ile çıkmaya başladı.

Willy Amca Kılığı, 1986

Michael Jackson'ın Willy Amca Kılığı

Michael'ın kardeşi Jermaine Jackson, 'You Are Not Alone' adlı kitabında bu kılıkla ilgili şu anıyı anlatmıştır:

1986 ilkbaharında Amerika genelinde "Precious Moments" turneme başladım ve duraklardan biri Los Angeles'taki "Universal" amfitiyatrosuydu. Derinlerde, Michael'ın beni görmeye gelmesini, diğer aile üyeleri gibi, umuyordum ama onun Bad albümüne daldığını biliyordum. 

Bilmediğim şey, o gece konseri izlemek istemesi ve kalabalık arasında dikkat çekmeden orada olmak istemesiydi. “Bu gece Jermaine’ın gecesi, benim değil,” demişti Harrison Funk’a.

(Yani Michael kardeşinin ilgi görmesini istediği için kendisini göstermek ilgiyi kendine çevirmek istemiyordu.)

Soyunma odamda çocuklarım Autumn ve Jermaine Jr. ile birlikteydim ve Harrison’u kapıda, boynunda bir sürü kamera ile, komedyen Flip Wilson’ın oğlu Kevin Wilson ile birlikte gördüm.

“Ve bu Amca Willy,” dedi Harrison, şapka takan solgun görünümlü, 40 yaşlarında bir hayranı tanıtarak. Dikkatimi veremedim çünkü konser başlamak üzereydi, ama elini sıktım ve geldiği için teşekkür ettim.

“Müziğinizin büyük bir hayranıyım,” dedi bana.

“Teşekkür ederim,” dedim. Herkes o kadar abartılı bir şekilde gülmeye başladı ki, arkamda bana şaka yapan birinin olup olmadığını kontrol etmek için arkama baktım. Ama orada kimse yoktu.

“Jermaine” dedi Harrison, “Bu Michael... Amca Willy, Michael!”

“Amca Willy”ye tekrar dikkatlice baktım ve kalın makyajına rağmen gözleri gülümsüyordu. “Oh hayır, hayır, hayır, HAYIR!” diye bağırdım. Kılık o kadar inanılmazdı ki, eminim o gece Michael aynaya baktığında karşısında kimin olduğunu merak etmiştir.

Bad Turu sırasında bu kılık, onun kalabalığa karışmasına ve Viyana ve Barselona gibi yerleri anonim olarak gezip görmesine olanak tanımıştı.

Berlin Hayvanat Bahçesi, 1988

1988'de Michael Jackson, Berlin Hayvanat Bahçesi'ni ziyaret etmek için "incognito" moduna geçmiş ve kendini tanınmaz hale getirmişti.

Berlin Hayvanat Bahçesi'nde farklı kılıkla Michael Jackson

Bu ziyaret sırasında, Michael, hayranlarından ve medyadan kaçınmak amacıyla şapka, gözlük, takma diş, takma bıyık, takma saç ve genellikle giydiği tipik sahne kostümlerinden farklı sıradan kıyafetler giymişti.

"Incognito" kelimesi, bir kişinin kimliğini gizleyerek tanınmamayı amaçladığı durumlar için kullanılır. 

Bu terim, genellikle ünlü kişilerin veya tanınmış bireylerin, kamusal alanda dikkat çekmeden dolaşabilmek için kullandıkları bir yöntemi ifade eder. 

Incognito olmak, bir kişinin gerçek kimliğini veya ününü gizleyerek anonim kalmayı başarması anlamına gelir. Bu, genellikle peruk, şapka, gözlük veya diğer kamuflaj yöntemleri kullanılarak yapılır.

Michael Disney World'te, 1994

Michael, Elvis Presley'in kızı ve aynı zamanda eski eşi olan Lisa Marie ve onun çocukları Benjamin ve Danielle'ı Florida'daki Disney World parklarına ve Universal Studios'a götürür.

Michael Jackson Disney World'te

1994 yılında Michael Jackson ve Lisa Marie Presley, Disney World'e birlikte bir ziyaret gerçekleştirdiler. 

Lisa Marie Presley ve Michael Jackson

Bu dönemde, ikili medyanın yoğun ilgisini çekiyordu çünkü sadece birkaç ay önce, Mayıs 1994'te evlenmişlerdi. Bu ziyaret, onların evliliklerinin başlarında oldukları ve ilişkilerinin dünya çapında büyük bir merak konusu olduğu bir zamana denk gelmekteydi.

Disney World ziyareti hakkında dergi yazısı

Disney World ziyareti sırasında çekilen fotoğraflar ve videolar, çiftin eğlenceli vakit geçirdiğini ve parkın çeşitli atraksiyonlarını ziyaret ettiğini göstermekteydi.

Michael ve Lisa Marie, bu dönemde birçok kez kamusal alanda birlikte görüldüler ve bu da onların ilişkilerini daha da göz önüne sermişti. Ancak, bu ziyaret aynı zamanda çiftin ilişkisiyle ilgili spekülasyonları da beraberinde getirdi.

Bazıları, bu tür kamusal çıkışların ilişkilerini meşrulaştırmaya yönelik bir çaba olduğunu düşünüyordu. Diğerleri ise onların gerçekten birbirlerine âşık olduklarına inanıyordu.

Michael Jackson aşk haberleri

Ne olursa olsun, Michael Jackson ve Lisa Marie Presley'nin Disney World ziyareti, 1990'ların pop kültür tarihinde dikkat çeken anlardan biri olarak hatırlanmaktadır. Çift, 1996 yılında boşanana kadar iki yıl boyunca evli kaldı.

Michael tekrar Charlie Chaplin Kılığında, 1995

Michael Jackson Charlie Chaplin'in büyük bir hayranıydı. 1979 yılındaki Charlie Chaplin kılığından yaklaşık 16 yıl sonra Michael tekrar Charlie Chaplin kılığına girmişti.

Michael Jackson tekrar Charlie Chaplin kılığında

Michael Jackson, en sevdiği şarkılardan biri olan "Smile" şarkısını, 1995 yılında yayınlanan HIStory: Past, Present and Future—Book I albümü için kaydetmişti. 

Michael, Chaplin'in çalışmalarının büyük bir hayranıydı ve fotoğraf çekimlerinde Chaplin'in ünlü karakteri "The Little Tramp" (Küçük Serseri) kılığına girerek ona saygı gösterdi. 

Michael'ın "Smile" kaydı, albümün son single'ı olması planlanmıştı, ancak single iptal edildi ve bu da piyasada nadir bulunan birkaç promosyon kopyasının dolaşıma girmesine neden oldu. Kapak tasarımında Michael, Chaplin'in 1921 tarihli klasik filmi The Kid'den bir sahneyi yeniden canlandırırken, The Little Tramp (Küçük Serseri) kılığında görülmektedir.

Michael Chaplin'e büyük bir hayranlık besliyordu ve Bad World Tour sırasında Charlie Chaplin'in dul eşi Oona Chaplin'i de ziyaret etmişti.

Jackson, 1980'lerin sonlarında Chaplin ailesiyle arkadaş oldu ve Chaplin'in daima popüler kalan şarkısı Smile'ın bir cover'ını kaydetti.

Jackson, Chaplin ailesiyle birlikte yemek yemekten, Chaplin'in çocuklarıyla bahçede oynamaktan ve Chaplin'in kişisel film arşivinin hazinelerini keşfettiği İsviçre'deki malikanede Chaplin Müzesi'nin kapılarını açmasından büyük bir memnuniyet duyardı.

Charlie'nin son yıllarında Marlon Brando, Truman Capote ve Michael Jackson dahil birçok arkadaşını İsviçre'deki evi Manoir de Ban malikanesinde ağırladığı dolayısıyla Michael ile tanıştıkları söylentiler arasında yer alıyor. 

Fakat eğer tanışmış olsalardı bu gizli kalmazdı ve fotoğrafları olurdu. Michael'ın Charlie'nin ailesiyle fotoğrafları mevcut ama Charlie ile hiç fotoğrafları yok. Dolayısıyla iddia muhtemelen gerçeği yansıtmamaktadır.

Charlie Chaplin'in ailesiyle Michael Jackson

Ghosts Klibindeki Mayor Kılığı, 1996

Michael Jackson 1996 yılında "Ghosts" adlı kısa filmi için Belediye Başkanı "Mayor" kılığına girmiştir. Bu kısa film, Michael Jackson'ın "HIStory" albümünün tanıtımı için yapılmış ve Stan Winston tarafından yönetilmiştir. 

"Mayor" kılığında Michael Jackson

Film, bir kasabada yaşayan insanların, Michael Jackson'ın canlandırdığı Maestro adlı bir karakterden korkup onu kasabadan kovmaya çalışmalarını konu alır. Filmde Michael Jackson, Maestro karakterinin yanı sıra, kasabanın belediye başkanını ve birkaç diğer karakteri de canlandırmıştır. 

Belediye başkanı karakteri için Michael, prostetik makyaj ve kostüm kullanarak bambaşka birine dönüşmüştür.  Bu karakter, kilolu beyaz bir adam olarak tasvir edilmiş ve Michael'ın bu roldeki performansı, izleyiciler ve eleştirmenler tarafından oldukça beğenilmiştir.

"Ghosts" kısa filmi, Michael Jackson'ın sanatındaki yenilikçi ve sınırları zorlayan yaklaşımını gösteren bir örnek olarak kabul edilir. Filmdeki özel efektler, makyaj ve dans koreografisi, onun üstün yeteneğinin ve sanatına olan tutkusunun bir göstergesidir. 

Film, aynı zamanda, Michael Jackson'ın toplum tarafından yanlış anlaşılan ve dışlanan bir karakteri canlandırarak kendi yaşamındaki bazı kişisel temaları işlediği bir eser olarak da görülmektedir. Film, Michael Jackson'ın çok yönlü bir sanatçı olduğunu ve farklı karakterleri canlandırabilme yeteneğine sahip olduğunu gösteren etkileyici bir örnektir.

Michael Jackson'ın kılık değiştirmesi sadece görünüşüyle sınırlı değildi.

Kılık değiştirme ve maske takmanın yanı sıra, Michael aynı zamanda sesleri gizlemesiyle ve taklit yeteneği ile de tanınıyordu. Şekil değiştiren ses becerileri mükemmeldi, ancak birkaç kez çok daha derin bir sesle konuştuğu kayıtlara yakalandı.

Ünlü oyuncu Russell Crowe bile Michael'ın otellerde kendisine sık sık farklı ses çeşitleri kullanarak şaka yaptığını itiraf etti.

Michael'ın, muhtemelen bilerek kullanmadığı, erkeksi bir konuşma sesine sahip olduğu söyleniyordu.

Bununla birlikte, 2000 yılında karakterine daha derin bir sesle "Ready to Rumble Round Two" adlı bir video oyununu seslendirerek spekülasyonları daha da güçlendirdi. Çünkü Michael'ın sesi oyunda tamamen farklıydı.

Michael, seslerini gizlemenin yanı sıra, 17 yıl boyunca kendisiyle birlikte çalışan Navi adında bir taklitçiyi de işe almıştı! Navi, kalabalığı ve medyayı uzaklaştırmak için Michael olarak halkın önüne çıkıyordu, gerçek Michael ise yakalanmadan gizlice dışarı çıkıyordu.

Navi

Sonuç olarak, Michael Jackson sadece müzikal dehasıyla değil, aynı zamanda benzersiz ve cesur kılık değiştirmeleriyle de hafızalarda yer edinmiştir. Onun bu çılgın kılıkları, sadece onun yeteneğini ve sanatına olan tutkusunu göstermekle kalmaz, aynı zamanda onun özgürlüğüne olan düşkünlüğünü ve kameralardan, spot ışıklarından uzakta anonim kalmak istediği anları da yansıtır. Michael, bu kılıklar aracılığıyla sıradan insanlar gibi sokaklarda dolaşabilmiş, hayranlarının sevgisinden ve medyanın sürekli takibinden kısa bir süreliğine de olsa kaçabilmiştir. 

Michael her ne kadar resmi olarak 2009 yılında aramızdan ayrılmış olsa da Michael'ın medyadan uzaklaşma isteği ve kılık değiştirme yeteneği düşünüldüğünde, günümüzde Michael hayranları 2009'dan bu yana hala Michael'ın Dave Dave, Jack Crooner ve Yeşil adam gibi çeşitli kılıklara girerek yaşamına medyadan uzak bir şekilde devam ettiğine inanıyor.

Onun bu maceraları, onun sadece sahnede değil, hayatın her alanında bir efsane olduğunu kanıtlar niteliktedir. Michael Jackson'ın girdiği çılgın kılıklar, onun sanatını ve kişiliğini daha yakından tanımamıza olanak tanırken, aynı zamanda onun eğlenceli ve özgür ruhunu da kutlamamıza vesile olmuştur. Bu, onun sadece müziğiyle değil, hayata bakış açısıyla da ilham veren bir sanatçı olduğunu göstermektedir.

Michael Jackson'ın gizemli hayatı ile ilgili kaleme aldığımız diğer makalemizi de linke tıklayarak okuyabilirsiniz.

Tıkla

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hoşça kalın, sevgiyle kalın...

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et